AktualityŠkoly

PRACOVNÁ PORADA riaditeliek MŠ a ZŠ s MŠ

poradna

Dňa 11.2.2014 sa vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Zlatých Moravciach stretli riaditeľky materských škôl a základných škôl s materskou školou z okresu Zlaté Moravce na pracovnej porade . Poradu viedla PaedDr. Ingrid Hrnčárová z oddelenia odborných a metodických činností a za prítomnosti vedúceho odboru školstva v Nitre Mgr. Milana Galabu nás informovala hlavne o „Reforme štátnej správy ESO a jej dopad na predprimárne vzdelávanie“. Na porade boli prítomné aj Mgr. Katarína Nociarová a Mgr. Jana Huňadyová zo školského úradu MsÚ- referátu škôl a školských zariadení . Na tomto stretnutí bola aj PaedDr. Štefánia Kuťková, riaditeľka CPPPaP , ktorá nás oboznámila blížiacimi sa testami školskej zrelosti a stručne nám porozprávala o práci CPPPaP v Zlatých Moravciach. Pozdraviť nás prišiel aj pán primátor ing. Peter Lednár Csc. , ktorý nám zaželal veľa úspechov v našej práci.

Preplnená zasadačka jasne poukázala na absentovanie takýchto stretnutí, kde riaditeľky MŠ získavajú odborné informácie v oblasti riadenia a zmien v legislatíve v predprimárnom vzdelávaní. PaedDr. Hrnčárova v prvom bode vysvetlila aké zmeny nastali v reforme štátnej správy ESO. V ďalšom bode sa zamerala na legislatívu a poukázala hlavne na zmeny v zákonoch a vyhláškach o materských školách, ktoré vstúpili do platnosti od 1.1.2014, ale oboznámila nás aj so zmenami , ktoré vstúpia do platnosti od 1.9.2014 v predprimárnom vzdelávaní. Jedným z bodov programu bolo aj „Aktuálne dlhodobo pretrvávajúce problémy MŠ“. Táto časť sa týkala hlavne financovaní MŠ a vyplácaní nárokových príplatkov ako príplatok za zmennosť, príplatok za riadenie, kreditový príplatok a iné. Ďalej sme sa venovali počtom detí v triedach, o podmienkach  prijímania detí do MŠ , o celodennej a poldennej prevádzke v MŠ, o nakladaní z financiami poskytnutými na predškolákov, neumožnenie vzdelávať sa učiteľom v súlade so zákonom a veľa, veľa ďalších problémov, ktoré v tejto oblasti vznikajú . Tu bola aj diskusia plodná, nakoľko niektorí starostovia doslova ignorujú a nedodržiavajú tieto povinnosti zo zákona . Navrhli sme, či by nebolo možné na takúto poradu pozvať aj starostov obcí, aby si uvedomili, že spolupráca v tejto oblasti je nevyhnutná. Problémov je veľa, povinností riaditeľky MŠ tiež pribúda a pri pomerne častých zmenách v legislatíve je veľmi vhodné takéto pracovné stretnutie, kde dostaneme dôležité informácie , ktoré nám pomáhajú lepšie sa zorientovať v nových vyhláškach a zákonoch o MŠ.

V závere by som v mene všetkých prítomných riaditeliek chcela poďakovať Mgr. Nociarovej a Mgr. Huňadyovej za zorganizovanie tohto plodného stretnutia a určite veľké poďakovanie patrí aj PaedDr. Hrnčárovej, ktorá prišla medzi nás a podelila sa s nami o všetky zmeny v predprimárnom vzdelávaní a odovzdala každej MŠ knihu s DVD , o bezpečnosti na želežničných priecestiach …..

Zuzana Šalingová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button