Aktuality

Storočné noviny žijú ďalej

poradna

Milí naši čitatelia a priatelia!

Je mojou povinnosťou Vás informovať o ďalšej existencii Tekovských novín.

Na podnet poslanca Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach Milana Galabu, ktorý počas zasadnutia finančnej komisie a Mestskej rady navrhol skresať rozpočet Tekovských novín v jeho celkovej výške 15 000 € (čo znamenalo ich zánik), rozhodlo Mestské zastupiteľstvo vo štvrtok 20. februára 2014 v rámci prerokovania mestského rozpočtu o ďalšej existencii mestských novín. S prihliadnutím na návrh poslanca Viliama Rumanka o znížení rozpočtu „len“ o 5 000 €, ktorý bol Mestským zastupiteľstvom schválený, budú po prepočte celoročných výdavkov vychádzať noviny raz mesačne a to koncom mesiaca o počte 12. strán. Výnimkou je toto dvojčíslo, ktoré vychádza podľa pravidiel predchádzajúceho roka a s oneskorením z dôvodu rozpočtového provizória, v ktorom sa kvôli našim poslancom Mesto nachádzalo až do minulého februárového týždňa.

Aj na našej práci sa táto skutočnosť odzrkadlila a to tým spôsobom, že keďže nemôžeme mať zazmluvnené súčinné strany (grafika a tlač), nenašli ste ani Tekovské noviny na pultoch v predajniach. Od januára tohto roku sme dostali niekoľko žiadostí o inzerciu, ktoré však nemohli byť v požadovanej lehote zverejnené, čím sa Mesto ukrátilo o zisk. Podobný problém je aj s predplatiteľmi, ktorým sme doposiaľ nedokázali do dnešného dňa vyjsť v ústrety, keďže bola naša existencia a neistá budúcnosť novín ohrozená už po niekoľkýkrát za posledné volebné obdobie.

IMG_8972Prečo je dobré mať mestské noviny?  

Zákonnou povinnosťou Mesta je zverejňovanie podnájmov, prenájmov, predajov, výberových konaní, výziev, upozornení, povinne zverejniteľných vecí vyplývajúcich zo zmlúv, projektov a iných príspevkov v regionálnom tlačovom periodiku. Rovnakú povinnosť majú Mestské podniky, základné školy, materské škôlky..atď. Všetci majú len tri možnosti akým spôsobom to urobia. V našom regióne to môžu byť len Tekovské noviny, Slovenská brána a Nitrianske noviny. Najskôr spomeniem, ako vychádza v ústrety týmto subjektom Mesto Zlaté Moravce prostredníctvom redakcie Tekovských novín. Za zákonom dané príspevky určené k povinnému zverejneniu účtujeme nulu. Ak nás poprosí o pomoc akákoľvek organizácia alebo iný právny subjekt, je to vec dohody v rámci našich možností. Ako príklad uvediem strednú školu, ktorá dostala finančný príspevok na projekt z eurofondov. Projektom bolo vyčlenených 60 € na povinne zverejniteľnú informáciu v tlačovine, ktorej veľkosť však uvedenú sumu presahovala dvakrát, ale financií viac nemali. Aj takto si však v rámci nášho mesta dokážeme vzájomne pomôcť.

Za spomienku stoja čísla výdavkov, ktoré by sa museli do rozpočtu zahrnúť, pokiaľ by Tekovské noviny neexistovali. Do pozornosti dám rok 2012. Z Tekovských novín som zrátala všetky zákonom povinné zverejnenia a budete prekvapení, ako hlboko by si Mesto muselo siahnuť do vrecka – napr. v roku 2012 bolo takých povinných príspevkov zo strany Mesta zverejnených 17 strán, čo je v prepočte na inzerciu v Tekovských novinách 3400 € (farebná tlač), v Slovenskej bráne – 5100 € a v Nitrianskych novinách 50 235 € (hovoríme len o čiernobielej tlači v akciovom balíku). Samozrejme, do prepočtu neboli zaradené povinné zverejnenia v tlačovine Mestských podnikov, škôl, škôlok a ostatných súčastí Mesta, ktoré sú rovnako momentálne o tieto výdavky odľahčené a mestské články, ako sú napríklad aj oznamy, platenie daní, informácie, upozornenia, pozvánky na mestské akcie a pod.

Grafici, vizáž novín, počet strán a periodicita sa v priebehu týchto rokov menili. Volebný rok sa začínal s čiernobielymi novinami s ôsmimi stranami, ktoré postupne prechádzali na 12 – stranové, 16 až 24 stranové. Do pracovnej náplne redakcie Tekovských novín pribudla pred tromi rokmi starostlivosť o webový informačný portál www.zlatemoravce.info a pod našu spoločnú tímovú prácu sa podpisujú traja ľudia – Ľubomíra Rosinská, Richard Horný a Mária Petrovičová. Napriek finančným problémom sa snažíme o dôslednú informovanosť verejnosti za akýchkoľvek okolností.

Naša práca na webovej stránke je naviazaná na prenos internetových dát, s ktorými pre ich veľkosť  a náročnosť programov nejde pracovať iba v pracovnom čase, na Mestskom úrade, ani na mestských počítačoch a internete.

Neoddeliteľnou súčasťou sú čísla, ktoré mám najradšej a na ktoré som hrdá najviac a kvôli ktorej sa naháňame pracovne po večeroch, sobotách, nedeliach a počas sviatkov a ktoré sú naozajstnou odmenou našej trojročnej práce.

Do dnešného dňa sme na webe spracovali a zverejnili 1377 článkov. Podotýkam, okrem reportáží, nami spracovaných pozvánok, upútaviek, banerov, plagátov a veľmi veľa článkov zverejnených v Tekovských novinách, ktoré neboli na stránke zverejnené a naopak.

Počet vyrobených reportáží predstavuje číslo 194. Sprostredkovali sme 24 on – line prenosov zo zasadnutí Mestského zastupiteľstva s archiváciou šiestich z nich.

A ako bonus sme vyrobili zdarma pre Mesto Zlaté Moravce polhodinový dokument o našom krásnom meste pri príležitosti 900. výročia. Robili sme niekoľko ankiet a medzi iným aj pre záchranu Tekovských novín, keď ich naše zastupiteľstvo v roku 2012 zrušilo.

Aby ste mali predstavu, čo obnáša výroba reportážneho videa, ktoré má v priemere 13 minút… je to niekoľko hodinová, až pár dňová práca mimo našich povinných jázd.

Do tohto mesta vkladáme veľmi veľa zo svojich vlastných finančných prostriedkov a ponúkame naše služby nezištne, zo srdca a s láskou, ako len môžeme. Naša práca však nespočíva len vo zverejnených článkoch.

Ja s kolegom sme pracovali na povzdvihnutí kultúry, keď bolo najťažšie, na plagátoch mesta, na tlačových výstupoch, kým nebola poverená hovorkyňa, podieľali sme sa na organizovaní rôznych kultúrnych akcií, ako napr. program Rockového festivalu, on-line prenos na Námestí z Majstrovstiev hokeja, Medzinárodný deň detí minulý rok, pripravili sme pre Vás celý program na námestí osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o meste, sprostredkovávali sme v rámci našich priateľských vzťahov rôzne služby pre Mesto zadarmo alebo cenovo výhodnejšie, naháňali sme sponzorov na akcie, aby sme mesto odľahčili a ľudia necítili stratu pri nezrealizovaní kultúrnych podujatí, keď to rozpočet neumožňoval.

Svoju prácu milujeme a preto Vám prisaháme, že akékoľvek pokusy o zmarenie našej práce zo strany niektorých poslancov, nás tento rok nedokážu odradiť ani zabrzdiť.

Osobne si myslím, že obhajoba existencie redakcie Tekovských novín bola takmer zbytočná, pretože práve čísla sledovanosti sú do oka bijúce a všetci veľmi dobre vieme, čo sa skrýva za obmedzeným rozpočtom v poslednom volebnom roku.

Štatistika sledovanosti počas celého obdobia existencie redakcie infa k 19. 2. 2014:  návštevnosť stránky – 546 698 ľudí a počet zobrazených článkov, na ktoré si čitatelia klikli – 1 492 426. Na kanáli You tube boli naše videoreportáže (194) prehrávané 100 144 krát.

Netreba zabúdať na fakt, že len Tekovské noviny tu zanechávajú stopu v histórii nášho mesta a odkazu pre naše budúce generácie s ich archiváciou v národných knižniciach. Len Tekovské noviny informujú o iniciatívach občianskych združení, organizácií, klubov, kultúry a dávajú priestor všetkým, ktorí si to najviac zaslúžia a ktorí sú z pohľadu cudzích médií nezaujímavými. Podľa našich novín sa píše Kronika mesta Zlaté Moravce a len Tekovské noviny odovzdávajú odkaz do budúcnosti o skutočných ľudských a životných hodnotách zlatomoravčanov a ich nezištných iniciatívach už sto rokov.

A verte… nás kontaktujú naši kolegovia a záujmové konkurenčné skupinky a s nemým úžasom nám vyjadrujú hlboký obdiv. Pretože podľa ich slov nie je proste možné, aby traja ľudia robili toľko práce v takých podmienkach a bez zazmluvnenia o spolupráci iných informačných médií.

Osobne sama za seba Vám skutočne môžem zodpovedne a čestne prehlásiť, že pre Mesto Zlaté Moravce poskytujeme maximálne nadštandardné služby v rámci svojich možností. Viem to, lebo som svojej práci zasvätila celé tri roky nonstop práce na úkor svojho všetkého voľného času.

Veľká vďaka Vám, naši čitatelia. Bez Vás by naša práca stratila svoj zmysel. Ďakujem, že ste!

šéfredaktorka Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button