AktualityHistóriaKultúra

PhDr. Štefan Rakovský – človek, pedagóg, historik, múzejník…

poradna

Dňa 13 .júna sa o 16.00 h pri príležitosti 110. výročia narodenia PhDr. Štefana Rakovského, nositeľa ceny Andreja Kmeťa a zaslúžilého pracovníka v kultúre, uskutoční akadémia v pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre – Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach

Piatok 13. júna si pripomenieme o 16. h v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach 110. výročie narodenia PhDr. Štefana Rakovského. Na jeho pedagogické pôsobenie si zaspomínajú i jeho žiaci. V rámci akadémie budú vystavené nielen fotografie z jeho života, ale aj osobné predmety – sako, baranica, taška, okuliare, klobúk, profesorská ročenka. PhDr. Štefan Rakovský, rodák zo Zlatých Moraviec, pôsobil ako riaditeľ v Mestskom múzeu vo svojom rodnom meste od r. 1947 až do dôchodku. Mal veľké zásluhy na rozvoji múzea a rozšírení jeho zbierok. Jeho zásluhou bola vybudovaná Pamätná izba Janka Kráľa vo dvore múzea. V oblasti ochrany prírody a pamiatok sa zaslúžil o vyhlásenie prírodnej rezervácie v Hostiach a Obyciach, organizoval výstavbu pamätníkov SNP v Hostiach, Zlatne, Zlatých Moravciach, Topoľčiankach a v Drahožickej Hute. Publikoval stovky príspevkov a štúdií v rôznych odborných časopisoch a monografiách. Popri múzejníckej práci pôsobil aj ako pedagóg na viacerých školách.

Mgr. Ľubica Packová – Zahradárová

PR Manažér Ponitrianskeho múzea v Nitrewww.zlatemoravce.info


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button