AktualityChyzerovce

Chyzeroveckí záhradkári privítali Ivana Hričovského

poradna

„Koríme sa lekárom, obdivujeme vedcov, umelcov i učiteľov, no ľúbiť naozaj dokážeme aj toho, kto vytvára život tu na zemi, pred našimi očami, kto seje, sadí, štepí, ktorý v jednej osobe je aj učiteľ aj lekár aj objaviteľ. Naša láska patrí záhradkárovi, včelárovi, vinohradníkovi, vinárovi, ktorý v jednej osobe aj dávajú nám zdravé pôžitky a vytvárajú nám životné prostredie nielen pre nás, ale aj budúce generácie.“ (Katarína Lazarová)

Medzi zanietených záhradkárov a milovníkov prírody sa radí aj primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc. Jeho záujmy a štúdium na vysokej škole v Nitre ho spojili s erudovaným odborníkom v oblasti ovocinárstva a záhradkárstva prof. Ing. Ivanom Hričovským, DrSc, ktorého považuje za novodobého nástupcu Juraja Fándlyho.* Rokmi sa z nich stali najlepší priatelia a práve na podnet Petra Lednára prijala táto významná osobnosť pozvanie na členskú schôdzu Občianskeho združenia chyzeroveckých záhradkárov, ktorá sa konala v nedeľu 17. augusta v priestoroch Kultúrneho domu v Chyzerovciach.

Znalosti, vedomosti a cenné rady na slovo vzatého odborníka ocenili všetci prítomní.

Reálny postreh primátora, že človek vývoj počasia nevie ovplyvniť, ale má dosah a značný vplyv na to, čo je potrebné spraviť pre maximálnu elimináciu anomálií, ktoré sa v prírode dejú, doplnil profesor Hričovský pútavou prednáškou. Jej obsah bol zameraný na aktuálne záhradkárske úkony týkajúce sa prioritne rezu kôstkovín (broskyne, marhule, čerešne, višne, slivky, ringloty) a drobného bobuľového ovocia ( ríbezle, egreše, maliny, jahody, černice, hrozno…). Pozornosť bola okrem zberu a skladovacích priestorov venovaná aj zeleninovej záhradke.

Pri téme, kde zohrával hlavnú úlohu orech, sme sa, okrem iného, dozvedeli zaujímavosť, že kedysi ho naši otcovia a starí otcovia vysádzali pri hnojisku, kde plnil ochrannú, teda oxidačnú funkciu. Aj v súčasnosti je vhodným miestom na jeho vysadenie blízkosť kompostu. Spotreba orechov na osobu a rok sa pohybuje v čísle 30 dkg jadra, pričom by sa toto číslo malo podľa prednášajúceho vyšplhať na hodnotu 1,5 kg.

Orechy zároveň zohrávajú dôležitú súčasť receptu a návodu pána profesora na dlhovekosť a krásu, ktorý spočíva v každodennej konzumácii dvoch jabĺk, dvoch orechov a lyžičke medu, u pánov odporúča skonzumovať o jeden orech viac.

Okrem praktických rád zameraných na pestovanie sliviek vyzdvihol, že je viac ako tisíc rokov považovaná za liečivý strom, pričom poukázal na prospešnosť tohto ovocia pre ľudské zdravie, kde je vhodnou alternatívou aj v sušenom stave. Sú skvelým bojovníkom proti stresu, zlepšujú zrak a zabojujú aj pri zabúdaní. Spotreba sliviek na osobu a rok dosahuje 2,8 kilogramu.

Na pehovitosť jabĺk prejavujúcu sa hnedými fľakmi je v tomto období vhodné spraviť postrek listovým hnojivom s vyšším obsahom vápnika.

Všetci záhradkári by mali zbystriť pozornosť vzhľadom k tomu, že je najvyšší čas na výsadbu jahôd, ktoré by po tomto úkone mali mať trvácnosť maximálne 3 – 4 roky. Pre štvorčlennú rodinu odporúča pán Hričovský minimálne 30 sadeničiek.

Za aktuálne sa v tomto období  považuje v prípade preťaženia stromov úrodou používanie drevených podopierok. Vzhľadom k tomu, že v tomto období oberáme všetky letné odrody a začíname aj jesenné, je neklamným znakom zrelosti a teda vhodnosti oberania ovocia odpadnutie stopky pri jej jemnom zdvihnutí a tmavosť jadierok pri rozrezaní plodu.

Túžbou pána Hričovského je, aby sme mali na Slovensku domácu produkciu a dostali ju z našich záhrad na trh.

„Ak my, záhradkári, nebudeme robiť osvetu, tak naša práca je zbytočná,“ vyjadril sa na adresu tohto poslania Ivan Hričovský.

Veľmi príjemné popoludnie venované záhradkárom bolo rozšírené o kultúrny program v podaní heligonkársko – speváckeho dua Lukáša Kouřila a Romanky Ďurčekovej a tiež tanečného vystúpenia skupiny Street Lup z Chyzeroviec. Obohatení o nové, ale aj oprášené vedomosti, sa všetci s veľkou vďakou rozlúčili a možno premýšľali o slovách Johna Lennona: „Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáci, potápať vo vode ako ryby, ostáva nám len jedno jediné, naučme sa žiť na tejto zemi ako ľudia,“ ktoré interpretoval Ivan Hričovský s dodatkom: „Pokiaľ budem živý, ja budem vždy pri vás!“

* poznámka redakcie: Juraj Fándly – spisovateľ, národný buditeľ, príslušník skupiny bernolákovcov, autor prvého diela v bernolákovčine, katolícky kňaz, narodil sa 21.10.1750 v Častej a zomrel 7.3.1811 v Doľanoch.  Jeho tvorbe majú prevahu osvetové diela určené pre ľud. V diele Piľni domajší a poľní hospodár (vlastenecká myšlienka) poukazuje na slávnu minulosť Slovákov, nabáda ich, aby sa vzchopili a povstali zo sna lenivosti, aby držali spolu a aby sa navzájom podporovali. Svoju zdravotnoosvetovú prácu s ľudovoliečiteľskými metódami predstavil vo veľkom množstve receptov. Upozorňuje na osoh rastlín a ich rozlišovanie.

-mp-


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button