AktualityPrílepy

Vitajte susedia na oslavách 660. výročia v Prílepoch

poradna

„Srdečne Vás vítam na 3. ročníku folklórnych slávností „Vitajte susedia“, ktorý je o to významnejší, že sa koná v období, kedy si pripomíname 660. výročie prvej písomnej zmienky o Prílepoch,“ zazneli slová poslanca Mestského zastupiteľstva za mestskú časť Prílepy Ivana Hritza v úvode slávnostného podujatia, ktoré sa konalo 16. augusta 2014 pred Kultúrnym domom v Prílepoch. Vo svojom príhovore oboznámil prítomných s bohatou históriou obce a menovite privítal vážených hostí: zástupcu NSK a vedúceho Oddelenia kultúry a športu Miloša Baču, poslankyňu NSK Serafínu Ostrihoňovú, primátora mesta Zlaté Moravce Petra Lednára, starostu obce Martina nad Žitavou Slavomíra Fabiana, poslancov Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach Ivana Hritza, Jozefa Tonkoviča a Dušana Husára.

„Považujem si za veľkú česť, že som sa mohol tejto milej slávnosti za Nitriansky samosprávny kraj zúčastniť aj ja. Je dobré a pekné, že takíto ľudia, ktorí, ako sa hovorí, už majú niekoľko krížikov, si stále udržujú mladíckeho ducha a verím, že na udržanie našich ľudových tradícií ešte nájdu mnoho svojich nasledovníkov, ktorí ich budú posúvať ďalším a ďalším generáciám. Dovoľte mi, aby som Vás pozdravil aj v mene Vášho rodáka predsedu NSK Milana Belicu, za ktorého odovzdávam primátorovi mesta Zlaté Moravce a poslancovi mestskej časti Prílepy zlatú Pamätnú plaketu Nitrianskeho samosprávneho kraja a Pamätný list predsedu NSK s jeho osobným prianím, aby sa tejto mestskej časti darilo, aby sa darilo čo najlepšie Vám, obyvateľom, ktorí tu žijete, aby sa darilo celému mestu Zlaté Moravce,“ prihovoril sa všetkým zúčastneným Miloš Bača.

Milé slová Prílepčanom, ako aj všetkým prítomným „susedom“ zazneli aj v príhovore primátora Petra Lednára:

„Na tohtoročný, výnimočný, v poradí už tretí ročník folklórnych slávností v Prílepoch, som sa tešil o to viac, že sa koná pri príležitosti krásneho okrúhleho jubilea. Nie každému primátorovi je dopriané zdielať so svojimi občanmi radosť z podujatí, akou je aj táto. Preto si nadovšetko túto príležitosť vážim a som nesmierne hrdý, že mi Boh doprial toľkej cti, aby som sa Vám dnes mohol prihovárať z tejto pozície.”

Milí Prílepčania, rád by som Vám chcel poďakovať za všetko Vaše úsilie, za Vašu pohostinnosť, skromnosť a za to všetko, čo robíte. Moja vďaka patrí v tejto chvíli predovšetkým celému Občianskemu združeniu Kolovrátok, ktoré pracuje pod vedením manželov Vencelových. Iste budete všetci so mnou súhlasiť, keď spomeniem ich dobrosrdečnosť, vďaka ktorej dokázali toľkých ľudí dobrej vôle viesť spoločne tým správnym smerom.“ Všetkým prítomným zaprial Peter Lednár dobrú zábavu pri folklóre Horného Požitavia, spokojnosť, pre túto chvíľu odpútanie sa od každodenných povinností a milé spomienky v srdciach na krásnu udalosť prežitú so skvelými ľuďmi, akými Prílepčania sú. „Ďakujem Vám!“

Slávnostným programom, ktorým nás sprevádzala Dáša Kunkelová, zazneli piesne a scénky v doprovode ľudovej hudby folklórneho súboru Pelúsok, folklórnej skupiny Kamenec, speváckeho súboru Širočina, folklórneho súboru Volkovčianka, speváckeho súboru Kolovrátok a Jána Ďurecha. Na úvod i na záver podujatia si všetci speváci, hudobníci a ostatní prítomní spoločne zaspievali, zahrali a zatancovali a ako už býva v Prílepoch zvykom, dobre sa občerstvili, porozprávali pri dobrom guláši a chutných domácich koláčoch.

„Poprial  by som našej obci, aby sa aj naďalej rozvíjala a dúfam, že tento rozvoj bude pokračovať aj v budúcnosti v oveľa väčšej miere, ako doteraz. Ďakujem celému Kolovrátku, zvlášť manželom Vencelovým a všetkým aktívnym občanom, ktorí nám pomáhajú, aby sme sa takto mohli spoločne zabávať aj naďalej,“ zaznelo počas akcie osobitné prianie pána Hritza.

Občanom Prílep na záver venoval zopár slov aj pán Bača: „Toto jubileum bolo dobrou príležitosťou k uvedomeniu si histórie a krásnych tradícií, ktoré Prílepčania majú a verím, že im bude podnetom k váženiu si svojich dejín a že skutočne urobia maximum, aby sa im tu aj naďalej spokojne žilo.“

Oslavy 660. jubilea obce pokračovali v nedeľu 17. augusta o 8.00 h slávnostnou svätou omšou v Prílepskom kostolíku, ktorú celebroval dôstojný pán Peter Patút s prílepským rodákom Don Jurajom Malým.

Za redakciu Tekovských novín, webového portálu zlatemoravce.info a tých, ktorým hovorím rovnako z duše, Vám, milí Prílepčania, prajem stále takú veselú náladu, akú máte vždy, keď sa stretneme, stále toľko úprimných úsmevov, ako nám vždy venujete, stále viac a viac takých príjemných a srdečných ľudí medzi Vami, akými ste vy sami a nech sa Vám všetkým to dobré, čo rozsievate počas Vašich akcií, viacnásobne vráti. Ďakujeme za Vašu pozornosť, láskavosť a radosť, ktorou nás vždy obdarujete.

Veľké poďakovanie patrí aj sponzorom osláv, Mestu Zlaté Moravce, MSKŠ, firme PKP – Jurajovi Kabátovi, firme Demar – Mariánovi Lukymu, firme Videoexpres – Františkovi Kabátovi, Anne Rumankovej, firme Rebiop – Stanislavovi Repovi, Jánovi Ďurechovi a poslancom Ivanovi Hritzovi a Dušanovi Husárovi

Ľubomíra Rosinská

www.zlatemoravce.info

facebook
facebook
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button