AktualityPre deti

Medzinárodný deň materských centier v MAMI – OÁZE

poradna

Dňa 10. októbra sa v priestoroch materského centra Mami – Oáza uskutočnil Deň otvorených dverí z príležitosti Medzinárodného dňa materských centier.

Do organizovania tejto významnej medzinárodnej akcie sa už piaty rok zapája Únia materských centier na Slovensku ako člen medzinárodnej siete MINE (Mothers Centers International Network for Empowerment) združujúcej materské centrá mnohých krajín sveta.

Každý rok je lídrom tohto významného dňa iná krajina a práve tento rok po Nemecku, Bulharsku, Českej republike a Argentíne “líderstvo” pripadlo Slovensku, kde bola zvolená za hlavnú tému MDMC „Z rozprávky do rozprávky“. Takže ambíciou Slovenska bolo tento rok spojiť materské centrá na celom svete prostredníctvom rozprávok. Z toho vyplýva, že po celom Slovensku sa v materských centrách počas týždňa alebo priamo 10. októbra hrali divadielka a rozprávky.

V zlatomoraveckej Mami – Oáze padla voľba na rozprávku pod názvom „Ako baran Marian naučil ovečku Evičku športovať“. Hlavná téma bola zvolená aj na základe toho, že centrum spolupracuje s Úniou materských centier na projekte OVCE.sk, ktorý je zameraný na prevenciu vzniku závislostí na internete, počítačoch, telefónoch a celkovo elektronike ako takej. Keďže rozprávky zvyknú mávať šťastné konce, inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Ovečka Evička sa vzdala vysedávania pri počítači a zapojila sa do hier a športovania so svojimi kamarátmi, ktorí mali z toho veľkú radosť. Neskôr vstúpila do hry šikovná mačička Lujza, ktorá do cvičenia zapojila všetky prítomné deti.

V rámci divadielka boli tak predstavené nové športové pomôcky, ktoré centrum zakúpilo aj vďaka pomoci rodičov ako výsledok tohtoročného zapojenia sa do súťaže s DM drogériou, ktorú vyhrali a tým získali na ich zakúpenie financie vo výške 1000 €. Určité prostriedky malo centrum k dispozícii aj z projektu VÚC Nitra.

Súčasťou hravého a na pohyb zameraného dopoludnia bola aj tvorivá časť, ktorá v sebe zahŕňala vymyslenie a vytvorenie úplne novej rozprávky prítomnými deťmi a mamičkami. Jej príbeh tvorili a spolu odvíjali písaním na veľký, pripravený plagát. Na záver bolo pre všetkých pripravené ovocné občerstvenie a chutnou bodkou za príjemným rozprávkovým popoludním bola lentilková torta.

Ing. Katarína Žarnovičanová aj touto cestou ďakuje všetkým rodičom, ktorí sa podieľali na zakúpení športových pomôcok. Zároveň všetkých pozýva na pripravovanú prednášku Miroslava Drobného, autora projektu OVCE.sk, o ktorej Vás bude včas informovať.

M. Petrovičová

facebook
facebook

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button