AktualityPodujatiaŠkoly

Výstava Anny Frankovej – odkaz dejín dnešku

poradna

Dňa 2. októbra sa na pôde Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach v priestoroch auly oficiálne otvorila výstava Anny Frankovej – odkaz dejín dnešku.

Úvodné slovo patrilo Petrovi Leponimu, ktorý priblížil, čo sa za touto putovnou výstavou a jej posolstvom ukrýva. Príjemným spestrením začiatku bol pripravený kultúrny program, za ktorým stáli študenti. Hrou na klavíri sa blysol Alexander Gajdoš z I.B, ktorý zahral skladbu Requiem za sen. Umenie recitácie a sprievodného slova predviedli Barbora Remenárová (II.A) a Natália Benčaťová (I.B). Zaujímavosťou sprievodného slova boli čriepky zo života Marcela Herza, študenta, povstaleckého básnika a účastníka protifašistického odboja, ktorý bol mučený a popravený nacistami, pričom sme si vypočuli dve z jeho básní: Odpusťte mamička a Márne.

S konceptom tejto výstavy prišla inštitúcia Anne Frank House v Amsterdame, ktorá sídli priamo na mieste, kde sa tento príbeh odohrával. Výstava bola vzhliadnutá po prvýkrát v roku1996 a obletela takmer celý svet, v súčasnosti sa realizuje vo vyše dvadsiatich krajinách po celom svete. Anne Frank House má v každej krajine jednu partnerskú organizáciu a na Slovensku je partnerom Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici. Na Slovensku sa organizuje už desiaty rok a bola predstavená vo vyše 50-tich školách.

Je postavená na princípe rovesníckeho vzdelávania, čo znamená, že návštevníkov – rovesníkov výstavou sprevádzajú dobrovoľne prihlásení študenti, čomu predchádza dvojdňový workshop, počas ktorého ich školia zamestnanci Nadácie Milana Šimečku. Zlatomoraveckí gymnazisti ho absolvovali 29. – 30. septembra. Študenti sa počas týchto dvoch dní pripravili nielen po obsahovej, ale aj formálnej stránke, pričom pozornosť sa venovala tomu, ako záujemcom pretlmočiť samotný odkaz výstavy.

Podľa slov Petra Leponiho, ktorý má tento projekt veľmi rád, boli gymnazisti veľmi aktívni, mali značné informácie a poznatky o období holokaustu a poznali príbeh Anny Frankovej, čo celú prácu uľahčilo. Spolupráca so študentmi mu zároveň všeobecne vyvracia zaužívané stereotypy o mládeži a vždy je milo prekvapený z ich záujmu.

Výstava, prezentovaná takmer na 30-tich paneloch, vďaka ktorej sa každý môže presvedčiť o komunikačnej šikovnosti a zdatnosti v oblasti informovanosti o danej téme študentov navštevujúcich Gymnázium Janka Kráľa, potrvá do konca októbra.

Podstatou tejto výstavy, podľa Leponiho, nie je iba priblížiť príbeh Anny Frankovej, pretože s ním sa môže oboznámiť každý, kto si prečíta jej denník. Rovnako nie je cieľom dávať lekcie z dejepisu, to si hocikto môže dnes prečítať v encyklopédii. Cieľ výstavy je položený na osobnom príbehu jedného obyčajného 15-ročného dievčaťa, ktoré nechcelo nič iné, len žiť svoj život a byť novinárkou alebo spisovateľkou. Zároveň aj na pozadí historických udalostí priblížiť, aký dopad mala na jednotlivca celá mašinéria začínajúca stereotypmi a predsudkami a do akých šialených dôsledkov to môže zájsť.

Každého teda vtiahne do života nemeckej židovskej rodiny, Frankovcov, ktorý v sebe zahŕňa útek pred nacistami do Holandska a iné peripetie zavŕšené ich tragickým koncom. Zaoberá sa tiež problematikou ľudských práv, rasizmu a diskriminácie v minulosti, ale aj v súčasnosti.

Peter Leponi dúfa, že si samotný odkaz výstavy zadefinuje každý sám pre seba, lebo odkazom nie je jedna zázračná formulka, ktorá by spasila svet.

Ste zvedaví na to, ako žila Anna Franková? A aký odkaz z minulosti by životný príbeh Anny a jej rodiny preniesol do vašej súčasnosti? Príďte to zistiť! Výstava je určená aj pre verejnosť.

Podpora výstavy: NSK, Ministerstvo zahraničných vecí, Claims Conference

M. Petrovičová

Informácie poskytol Peter Leponi (projektový manažér Nadácie Milana Šimečku)


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button