Aktuality

Slávnostné ocenenie mnohonásobných darcov krvi

poradna

Slávnostná atmosféra vyvrcholila v druhom decembrovom týždni pri príležitosti oceňovania darcov krvi, ktoré prebiehalo v obradnej sále Mestského strediska kultúry a športu. Úvodný, kultúrny program vyskladali svojimi vystúpeniami žiaci Základnej umeleckej školy v Zlatých Moravciach. Krásny spev predviedla Natália Švecová a Andrej Škula so Šimonom Kováčom zahrali na trúbku.

„Milé darkyne, vážení darcovia krvi, vážení a milí hostia, som veľmi rada, že ste prijali naše pozvanie na toto slávnostné oceňovanie, ktoré je tou najvhodnejšou príležitosťou, aby sme Vám vyjadrili úctu a vďaku za to, že dobrovoľne a nezištne darovávate svoju krv,“ vyslovila slová vďaky riaditeľka SČK, územný spolok Nitra, Mgr. Viera Kazimírová. Ďalej vyzdvihla, že svojím činom pomáhajú v ťažkých chvíľach tým, ktorí sú na túto pomoc odkázaní. Sú to ľudia neznámi, často sú to deti alebo príbuzní, ktorým darcovia vlievajú nielen nádej do života, ale im aj pomáhajú, aby sa prinavrátili do svojich rodín a medzi nás v poriadku.

Je potrebné dať do povedomia, že činnosťou Slovenského červeného kríža v Nitre spoločne s Národnou transfúznou službou a mnohými dobrovoľníkmi miestnych spolkov SČK je nielen organizovanie mobilných odberov, ale aj agitácia nových darcov.

Na slávnostnom akte privítali hostí: viceprimátora Ing. Jozefa Škvareninu, vedúceho VšZP, pobočka Nitra, Ing. Romana Jašku, predsedníčku územnej rady SČK v Nitre Ing. Editu Spišiakovú, dobrovoľníkov miestnych spolkov SČK a hlavne darcov krvi.

Edita Spišiaková vo svojom príhovore vyzdvihla humánny čin všetkých darcov, ktorý je posolstvom pre okolie a zároveň apelom pre mladšie generácie. Tí, ktorí boli ocenení na pôde Zlatých Moraviec, patria k skupine 200 000 Slovákov, ktorí pravidelne darúvajú 450 ml svojej krvi. Stávajú sa tak „románopiscami“ života mnohých rodín, lebo niekomu zachránia život, niekomu dieťa, pomôžu v chorobe, pri pôrode alebo po dopravnej nehode. Vám patrí vďaka za šírenie dobra, úcty a spolupatričnosti človeka človeku. Pretože, ako povedala, veľkosť človeka nespočíva v jeho sláve, ale je výsledkom jeho činov. Šťastie človeka nespočíva v jeho spokojnosti, ale v tom, koľko ľudí urobil šťastnými. Múdrosť nie je v tom, koľko toho vie človek sám, ale v tom, ako svoju múdrosť dokáže odovzdať druhým. Záverom príhovoru im popriala oceán pevného zdravia, more šťastia, veľrieku pohody a spokojnosti. K prejavu hlbokej úcty a vďaky prítomným darcom za záchranu ľudských životov vlastným pričinením sa pripojil aj viceprimátor Jozef Škvarenina.

K prevzatiu plakiet boli vyzvaní nasledovní darcovia:

Kňazovického medaila (ženy 80 bezplatných odberov krvi, muži 100): Ľubomír Studený (Zlaté Moravce)

Diamantová Janského plaketa (ženy 60 bezplatných odberov krvi, muži 80): Juraj Martinec (Zlaté Moravce)

Zlatá Janského plaketa (ženy30 bezplatných odberov krvi, muži 40):

Zdenka Líšková (Topoľčianky), Ľubica Michalcová (Zlaté Moravce), Silvia Pozdechová (Kostoľany pod Tribečom), Ing. Stanislav Vojtila (Jelenec), Štefan Bošiak (Jedľové Kostoľany), Miroslav Bandúr (Nemčiňany), Ing. Alena Godálová (Slepčany), Koloman Mihálik (Neverice), Miroslav Pecho (Zlaté Moravce), Vladimír Rajtár (Tesárske Mlyňany), Bc. Peter Valkovič (Zlaté Moravce), Ladislav Žňava (Tesárske Mlyňany)

Strieborná Janského plaketa (20 bezplatných odberov krvi):

Michal Barta (Neverice), Peter Urban (Neverice), Jozef Mihalík (Skýcov), Ing. Martin Podhorský (Sľažany), Vladimíra Valušková (Sľažany), Ivan Ďurčok (Slepčany), Ján Šebeň (Tesárske Mlyňany), Marián Brojo ( Topoľčianky), Dušan Nízl (Zlaté Moravce), Roman Petrovič (Zlaté Moravce), Marián Víglaš (Zlaté Moravce), Martin Šimovič (Lovce)

Bronzová Janského plaketa (10 bezplatných odberov krvi):

Elena Beňová (Sľažany), Katarína Cigáňová (Topoľčianky), Miroslav Dlhý (Obyce), Rudolf Dobiáš (Kostoľany pod Tribečom), Juraj Drienovský (Zlaté Moravce), Richard Fáber (Žitavany), Martin Havetta (Veľké Vozokany), Bc. Veronika Hencze (Neverice), Ján Holý (Zlaté Moravce), Miroslav Hosťovecký (Topoľčianky), David Kintšer (Topoľčianky), Martin Kováč (Malé Chrášťany – Beladice), Mária Mikleová (Zlaté Moravce), Bc. Michal Mášik (Obyce), Peter Meňhart (Slepčany), Ing. Lucia Miháliková (Neverice), Renáta Miklová (Tesárske Mlyňany), Jozef Nehéz (Zlaté Moravce – Prílepy), Bc. Monika Ondrejmišková (Zlaté Moravce), Anna Pacalajová (Sľažany), Ivan Prikryl (Topoľčianky), Patrik Stražan (Žitavany), Ján Suchodolinský (Topoľčianky), Michal Tomík (Ladice), Pavol Valo (Topoľčianky), Daniel Zapalač (Hostie), Eva Bíróová (Lovce), Viera Fáberová (Hostie), Mgr. Štefánia Šimonová (Sľažany)

Vďaka a úcta všetkým Vám mnohonásobným, bezpríspevkovým darcom krvi.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button