AktualityKomerčné články

Reakcia investora na príhovor MVDr. Marty Balážovej a Ing. Miroslava Šlosára “Energetické zhodnocovanie plastov – zámer pokračuje”

poradna

[PR] WFF DREVOTES: Príhovor publikovaný na portáli zlatemoravce.info, od autorov MVDr. Marty Balážovej a Ing. Miroslava Šlosára nezodpovedá celkom realite. Mnohé informácie ostali pre verejnosť utajené a neboli zverejnené tak ako odzneli na rokovaní 6. februára 2015.

MVDr. Balážová odmieta fakt, že proti investičnému zámeru bola vedená dezinformačná kampaň ako proti spaľovni.  Ja však o spaľovni nič neviem a nikdy som v Zlatých Moravciach spaľovňu postaviť nechcel a ani nechcem. Vytrvalo vysvetľujem, že nejde o spaľovňu, ale o fabriku, v ktorej sa má metódou termokatalytickej depolymerizácie vyrábať z plastov elektrická energia. Vstupnou surovinou je vytriedený plast zbavený PVC v množstve 65% a zmes papiera a dreva v množstve 35%.  Zdôrazňujem, že nejde o žiadne smeti, ale o vytriedené plasty, zbavené PVC, ktoré sú regulérnou, obchodovateľnou komoditou na komoditnej burze. Celý proces je bezpečný a bude plne pod kontrolou príslušných inštitúcií, ktoré majú kontrolu podobných prevádzok plne v kompetencii, predovšetkým Ministerstva životného prostredia SR. Navyše by sa v regióne zvýšila primárna i sekundárna zamestnanosť.

Pani MVDr. Balážová vo svojom texte píše, že nesúhlasí s mojimi argumentmi. Vlastné však nemá. Vôbec ju netrápi, že dôsledkom jej manipulácie bude v konečnom dôsledku to, že Zlaté Moravce sa budú zmietať vo víre súdnych sporov, ktoré budú natoľko nákladné, že mesto napokon položia na kolená. Pani MVDr. Balážová je neobjektívna aj preto, lebo chce konať a zabraňovať niečomu, čo v konečnom dôsledku súvisí so Správou povinného hodnotenia. Ona tvrdí, že sa snaží zamedziť  dopadu na životné prostredie, o ktorom nevie nič. Vyplýva to z môjho vyhlásenia 6. februára 2015 o tom, že akonáhle bude prekročený čo i len jeden jediný ukazovateľ, odstúpim od svojho zámeru. Povedal som aj, že výkon nebude 24 MW, ale 8 až 16 MW Prečo MVDr. Balážová aj o tomto neinformovala verejnosť?

Mesto Zlaté Moravce sa správa neštandardne nielen k našej investícii, ale aj voči majiteľovi nehnuteľnosti. Zmenou územného plánu chcelo vytvoriť zelenú zónu uprostred priemyselného parku, v ktorom produkujú firmy zdraviu škodlivý odpad. Spodné vody sú tu pritom  zamorené trichlóretylénom po Calexe, čo je naozaj precedens, z ktorého sa smeje celé Slovensko. Je naozaj odvaha brániť majiteľovi nehnuteľnosti v priemyselnom parku, potom, čo do nej investoval státisíce eur, podnikať a vykonávať priemyselnú výrobu.  Na ušlý zisk a výdavky spojené s obmedzovaním podnikania a diskrimináciou – či už majiteľa nehnuteľnosti alebo investora – sa napokon budú musieť poskladať všetci obyvatelia Zlatých Moraviec. Som si istý, že keby zákon umožňoval mestským úradníkom, poslancom a štatutárom mesta zosobniť dôsledky nekompetentných rozhodnutí, premietnutých do peňažných čiastok, rozmysleli by si, pod čo sa podpíšu. Zatiaľ však platí, že z cudzieho krv netečie a v Zlatých Moravciach obzvlášť.  Početnými porušeniami zákona sa už zaoberá Okresná prokuratúra v Nitre.

Treba si uvedomiť, že doteraz sme vlastne neurobili žiadne konkrétne kroky, akými je napríklad podanie projektovej dokumentácie a vôbec nič sme nepodnikli ani voči stavebnému úradu. Doposiaľ sme v štádiu zisťovania daných možností pre náš investičný zámer v Zlatých Moravciach. Na základe čoho teda koná mesto? Prečo radnica vytvára tieto bariéry, keď sme ešte nič konkrétne oficiálne nepodali?

Pani MVDr. Balážová pravdepodobne chce využiť ponúkajúci sa potenciál, ktorý sa v blízkej budúcnosti vykryštalizuje na mestskom úrade na upevnenie svojej moci a politickej kariéry. Na tom by nebolo nič zlé, keby to robila férovým spôsobom.

Kladiem si otázku, pred čím chce pani MVDr. Balážová chrániť tento región? Ubezpečujem vás, že nemám v úmysle zamoriť životné prostredie.  Práve naopak. Vďaka mojej iniciatíve sa podarilo preniesť bremeno odstránenia environmentálnej záťaže karcinogénnym trichlóretylénom po bývalom Calexe z radnice a všetkých dotknutých účastníkov na štát. Ja som preukazoval maximálnu náklonnosť k životnému prostrediu v Zlatých Moravciach  tým, že som sa na Ministerstve životného prostredia SR systematicky zaujímal o možnosti odstránenia environmentálnej záťaže, ktorá tu ostala po Calexe. Podľa Informačného systému environmentálnych záťaží sú Zlaté Moravce región so záťažou s vysokou prioritou. Na svete už je nariadenie vlády, podľa ktorého je región Zlatých Moraviec prvým na Slovensku, kde sa environmentálna záťaž bude naozaj odstraňovať. Aj tieto informácie odzneli na spomínanom stretnutí 6. februára 2015. Prečo ich pani MVDr. Balážová vo svojom príhovore občanom nespomenula? A prečo toľké desaťročia Mesto Zlaté Moravce neoslovilo Ministerstvo životného prostredia SR, aby situáciu riešilo?

Ak MVDr. Balážovej, jej sympatizantom a hlavne predstaviteľom Mesta Zlaté Moravce záleží na zdravom životnom prostredí, prečo sa oň nezaujímali doteraz? Veď zatiaľ čo z nášho investičného zámeru urobili hon na čarodejnice, trichlóretylén v geologickom podloží a spodných vodách pod Zlatými Moravcami je realitou už štyridsať rokov. Ak by ich záujem bol úprimný, už dávno by sa angažovali v odstránení karcinogénneho trichlóretylénu. Takto ich iniciatíva zaváňa naozaj len tým, že je účelovou náplňou upevnenia ich politickej moci.

Alojz Senárik

konateľ WFF DREVOTES, spol. s r.o.,

zástupca investora


Redakcia portálu zlatemoravce.info nezodpovedá za obsah príspevkov v diskusných fórach. Za obsah a pravdivosť inzerátov, PR článkov, reklamných článkov a reklamných bannerov zodpovedajú zadávatelia


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button