DivadloKultúra

Ukončenie fašiangového obdobia

poradna

V minulosti sa ľudia snažili čas Fašiangov všestranne využiť na veselosť a zábavu. Všetko bolo dovolené. Obliekali sa do masiek, ktoré mali, okrem zábavnej funkcie, aj ochranný význam. Na záver pochovávali basu.

Ukončenie fašiangového obdobia, spojené s pestrým programom, sa konalo 17. februára v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu. „Srdečne Vás vítame na dnešnom pochovávaní basy. Sme veľmi radi, že ste prijali naše pozvanie,“ týmito slovami otvorila zábavný program Klaudia Ivanovičová. Po privítaní návštevníkov akcie porozprávala o fašiangoch.

Program tvorili vystúpenia DFS Lupienok pod vedením Márie Ďurčekovej, tanečnej skupiny Street Lup s choreografiou Diany Dvořákovej, spevácko-heligonkárskeho dua Romanky Ďurčekovej s Lukášom Kouřilom a FSk Chyzerovčanka. Každý si prišiel na svoje pri kultúrnom pásme rytmického tanca, spevu veľmi dobre známych piesní, veršovačiek a vtipných hovorených vsuviek.

Záverečný ceremoniál pochovávania basy sa neobišiel bez smútku a plaču. Ako povedala v úvode Klaudia Ivanovičová, tento symbolický pohreb znamená posledné minúty zábavy a veselosti, ktoré vystrieda pôst.

Pri odchode boli vo vestibule pripravené na ponúknutie pre Fašiangy typické chutné lekvárové šišky a pre tých maškrtnejších aj malinová pena.

M. Petrovičová


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button