AktualityKomerčné články

Na ozrejmenie

poradna

[PR] Vážený pán Senárik, mojim úmyslom, respektíve hlavným cieľom článku „Energetické zhodnocovanie plastov – zámer pokračuje,“ bolo informovať verejnosť, že vy, ako investor zámeru Energetické zhodnocovanie plastov, trváte na realizácii uvedeného zámeru v našom meste. Tento článok nebol zápisnicou, ani úradným záznamom zo stretnutia. Mojim cieľom bolo a stále je, oboznámenie občanov s aktuálnou situáciou.

Väčšina občanov je totiž presvedčená, že podpisom petície, takýmto výrazným nesúhlasom obyvateľov, bol tento investičný zámer zastavený. Takéto dezinformácie sa objavovali v médiách niekoľkokrát v priebehu minulého roka.

Skúste pochopiť, toto už nie je o tom, čo chce Balážová a Senárik, toto je naozaj vôľa obyvateľov nielen nášho mesta, ale celého regiónu.

Uznesením č. 45/2015 zo 4. zasadnutia mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach konaného dňa 26.02.2015, všetci poslanci MsZ v Zlatých Moravciach jednohlasne schválili nasledovné : Mestské zastupiteľstvo je zásadne proti realizácii zámeru „Energetické zhodnocovanie plastov v Zlatých Moravciach“ respektíve proti „Energetickému zhodnocovanie produktov katalytickej depolymerizácie“ na území mesta Zlaté Moravce.

Mestské zastupiteľstvo nebude podporovať budovanie nových zariadení na energetické zhodnocovanie  odpadov a palív, a tiež nebude podporovať budovanie kogeneračných zdrojov na výrobu elektriny a tepla na komerčné účely.

Čo sa týka dezinformácii… metódou katalytickej depolymerizácie nemôžete z plastov vyrábať elektrickú energiu. To by ste ako investor zámeru mal vedieť. Elektrickú energiu vyrobíte spaľovaním pyrolízneho oleja, ktorý vznikne pri katalytickej depolymerizácii plastov, opakujem, spaľovaním oleja v kogeneračných jednotkách,o ktorých vo svojom zámere informujete minimálne.

Bez zaváhania vyhlasujete, že „vstupnou surovinou je vytriedený plast zbavaný PVC,” čo je v priamom rozpore s tým, čo ste napísali v kapitole “Parametre palív a surovín” (zámer, str. 56): „… z dôvodu potenciálneho zastúpenia PVC sa môže v štiepnych produktoch vyskytovať aj chlór resp. chlórovodík.” Pýtam sa preto, kto verejnosť zavádza?

Čo sa týka obmedzenia podnikania… každá obec, každé mesto má právo regulovať svoje územie. Nehovoriac o tom, že každá investícia má uspokojiť potreby nielen podnikateľov, ale hlavne potreby občanov, ktorí tu žijú, a pokiaľ verejnosť s takýmto zámerom nesúhlasí, samospráva má nielen právo, ale dokonca povinnosť záujmy občanov rešpektovať a chrániť. A z môjho pohľadu, každý seriózny investor, ktorý prichádza s takýmto kontroverzným zámerom, by mal v prvom rade najskôr osloviť občanov, informovať ich a potom začať konať. Seriózny investor sa nevyhráža súdnymi procesmi a pokutami mestu, v ktorom chce podnikať.

Záverom pozývam všetkých občanov mesta a regiónu na Verejné zhromaždenie občanov k investičnému zámeru „Energetické zhodnocovanie plastov, ktoré sa uskutoční dňa 31. marca 2015 o 16.00 h v Divadelnej sále MSKŠ na základe Uznesenia č 46 / 2015 5. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach konaného dňa 5.3 2015.

K investičnému zámeru sa vyjadria odborníci zo životného prostredia, priemyslu a zdravotníctva.

Chráňme si zdravie a životné prostredie!

MVDr. Marta Balážová, poslankyňa MsZ

Redakcia portálu zlatemoravce.info nezodpovedá za obsah príspevkov v diskusných fórach. Za obsah a pravdivosť inzerátov, PR článkov, reklamných článkov a reklamných bannerov zodpovedajú zadávatelia


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button