AktualityPre deti

Motýlia záhrada

poradna

„Ako sme v Slniečku objavovali tajomstvá prírody celkom zblízka“

Na vlastné oči deti videli úžasnú premenu, ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše, sledovali vývoj motýľa Babôčky Bodliakovej od húsenice, cez kuklu, až po vyliahnutie prekrásnych motýľov. Najskôr sme si spoločne „naštudovali“ inštrukcie k chovu, niečo sme sa dozvedeli z internetu a nabití teóriou sme netrpezlivo čakali na húseničky. Zdali sa nám veľmi maličké, stále však jedli a do konca týždňa riadne narástli. Začali sa zakukľovať a  vtedy sme ich preložili do špeciálnej „motýlej záhradky“. V tejto fáze a bez jedla boli 10 dní. Snažili sme sa ich nevyrušovať.

Radosť detí bola obrovská, keď sa z 10 húseničiek na desiaty deň vyliahlo 10 krásnych motýľov. Na kŕmenie sme si  pripravili nektár z cukru a vody, do ktorého namočili kvietky na motýliu hostinu. Najskôr motýle nektár ovoniavali pomocou tykadiel, ochutnávali prednými ochlpenými nožičkami, napili sa rozvinutým cuciakom, ktorý hneď stočili späť. Chutili im aj prezreté banány a pomaranč. Tešili sme sa z motýlikov, kŕmili ich, pozorovali niekoľko dní a za krásneho slnečného počasia sme ich spoločne vypustili na slobodu v našej krásnej rozkvitnutej školskej záhrade.

Aj takýmto spôsobom budujeme u detí v  našej Materskej škole na Kalinčiakovej ulici  vzťah k prírode. Rozvíjame základy ochrany životného prostredia, pretože iba tam, kde je zdravá a čistá príroda, žijú motýle, včely, chrobáky a iný drobný hmyz, ktorý opeľuje naše stromy a rastliny.

Celý experiment trvá štyri týždne, je certifikovaný, bezpečný pre pozorovateľov a aj pre samotné motýle.

Kolektív učiteliek MŠ


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button