AktualityHistória

Nech sa páči, do múzea!

poradna
www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

Ponitrianske múzeum v Nitre v spolupráci s Národným pedagogickým múzeom a knihovňou J. A. Komenského v Prahe predstaví v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach od 3.6. do 30.6. 2015 výstavu „Život a dielo Daniela Arnošta Jablonského, vnuka „učiteľa národov“ J. A. Komenského, ktorý pripravil edíciu hebrejsky písaného Starého zákona.

Daniel Arnošt Jablonský sa narodil ako druhý syn Petra Figula a Alžbety, rodenej Komenskej. Po štúdiách na univerzite bol povolaný na miesto dvorného kazateľa na berlínskom dvore. Pôsobil ako duchovný a teológ reformovaného (kalvínskeho) vyznania, ktoré bolo blízke teologickým názorom Jednoty bratskej. Jej vyznávači museli v 20. rokoch 17. storočia opustiť Česko, no silná komunita žila v Poľsko-lietavskej únii, ktorá si Jablonského zvolila za svojho zahraničného biskupa. Vďaka svojim vynikajúcim kontaktom a politickému vplyvu, Jablonský pomáhal chrániť členov Jednoty v Poľsku. Usiloval sa o preklenutie rozdielov medzi jednotlivými protestantskými vyznaniami, predovšetkým kalvínov a luteránov. Úspechy dosiahol nielen na poli teológie, ale i ako orientalista a hebreista. Pripravil edíciu hebrejsky písaného starého zákona a stál i pri zrode berlínskej Vedeckej spoločnosti, z ktorej sa neskôr stala Pruská akadémia vied. Výstava venovaná životu a dielu Daniela Arnošta Jablonského bude inštalovaná v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach od 3. do 30. júna.

Ponitrianske múzeum v Nitre


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button