Denné centrumKultúra

ĽUDOVÍT VELISLAV ŠTÚR

poradna

200. výročie narodenia autora hymnickej piesne „Nitra, milá Nitra“ – Ľudovíta Štúra si pripomenieme výstavou v podobe známok a pohľadníc zo zbierky Ing. Jána Maniačeka st. – Ľudovít Velislav Štúr, ktorá bude otvorená od 1.7. – 31.7.2015 v pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre – v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach.

Výstava poskytuje prierez celého života, významných udalostí a pôsobenia jednej z najvýznamnejších osobností dejín Slovákov – Ľudovíta Štúra, ktorý pripravil kodifikáciu slovenského jazyka a jeho uvedenie do literatúry a života slovenskej spoločnosti. Na začiatku je vystavená fotografia rodného domu Ľudovíta Štúra, kde sa neskôr narodil aj politik A. Dubček. Spoluprácu so slovenskými národovcami – Jozefom Šafárikom, Jánom Kollárom a Jánom Hollým a inými významnými osobnosťami, s ktorými prišiel do styku počas svojho života pri významných udalostiach dokumentujú známky a fotografie. Nechýba ani fotografia prvého pomníku, ktorý bol postavený v Bánovciach nad Bebravou a pomník v mieste jeho odpočinku – v Modre. Vzácnosťou výstavy je známka, ktorá dostala ocenenie najkrajšej poštovej známky roka 1995 na svete GRAND PRIX DE Ĺ EXPOSITION WIPA, ktorú navrhol akademický maliar Jozef Baláž a vyryl akademický maliar Martin Činovský.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button