AktualityChyzerovceKultúra

Lupiniarska paráda v Chyzerovciach

poradna

V sobotu 8. augusta sa za sprievodu hrejivých slnečných lúčov a dobrej nálady konal v Chyzerovciach v poradí už 6. ročník Lupiniarskej parády, pod ktorej organizáciu sa podpísalo Občianske združenie „CHYZEROVCE“. Areál športu a kultúry sa popoludní rýchlo zaplnil nedočkavými milovníkmi ľudovej hudby a dobrej zábavy.

V Krčme u Ďura bola na uvítanie všetkých vystupujúcich pripravená pohotová dvojica, ktorú tvoril „krčmár“ s „krčmárkou“. V ich krčmičke sa kľučka doslova podávala a podlaha pod zástupmi zanietených folkloristov dostala poriadne zabrať. Ako prvé vystúpili a všetkých správne naladili šikovné deti z DFS Lupienok, fungujúceho 6 rokov, ktoré predviedli umenie spevu, tanca, hovoreného slova a bez problémov zvládli aj sprievodné scénky.

Všetkých prítomných hostí, ktorí povzbudzovali vystupujúcich potleskom, privítal predseda OZ Ján Drahoš. Medzi privítanými bol poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, predseda NSK Doc. Ing. Milan Belica, PhD., viceprimátorka MVDr. Marta Balážová, riaditeľka MSKŠ Simona Holubová, poslanci Mestského zastupiteľstva RNDr. Jozef Paluška a Ing. Marek Holub a v neposlednom rade pán dekan Anton Priebera.
Marián Kéry vo svojom príhovore prejavil radosť z toho, že si v Chyzerovciach zachovávajú tradíciu folklóru, pekných piesní a hudby. Ako povedal, teší ho, že súbory vystupujú pravidelne v Zlatých Moravciach a okolí a že sa do programov zapájajú všetky vekové kategórie, od najmenších, cez strednú generáciu, až po tých najstarších. A je rád, že aj náš Nitriansky samosprávny kraj finančne podporuje takéto akcie a každoročne zo svojho rozpočtu dáva niekoľko desiatok tisíc eur na podporu kultúry a športu v našom Nitrianskom samosprávnom kraji. Na záver poďakoval za pozvanie s vierou, že sa spoločne stretnú aj v budúcnosti.
Na podujatie s vďakou prijal pozvanie aj Milan Belica, ktorý je rád, že sa do folklóru zapájajú predovšetkým malé deti. A to aj z toho dôvodu, že podľa neho folklór spája tých, ktorí tu žili pred nami a spievali tieto krásne piesne, so súčasníkmi, v ktorých podaní zazneli v tento deň a ktorí by v tom mali pokračovať. Ďalej uviedol, že zapájať mladú generáciu má veľký význam, pretože bez ďalšieho generačného kľúča folklór neprežije. Na záver prejavil poďakovanie všetkým, ktorí sa o to pričiňujú.
„Stačí len pár slov z nejakej prekrásnej ľudovej piesne a v srdciach všetkých fanúšikov folklóru sa rozozvučia nádherné tóny,“ podľa týchto slov Marty Balážovej, ktorá sa k prítomným s ospravedlnením neprítomnosti primátorky Ing. Serafíny Ostrihoňovej prihovárala aj v jej mene je práve nadšenie a vrodená láska k folklóru dôvodom, prečo má na Slovensku toľko obdivovateľov a milovníkov. Je veľmi rada, že existujú ľudia, ktorí vo svojom voľnom čase tancujú, spievajú a tým zachovávajú dedičstvo našich starých otcov a mám. Na záver uviedla, že folklór je v podstate bohatstvo, ktoré sme zdedili a práve akciami, akou bola aj Lupiniarska paráda, si to dedičstvo zachováme.

Po príhovoroch predviedli vystupujúci folkloristi pestrú paletu známych i menej známych pesničiek, pri ktorých každý pookrial na duši, rytmických a chytľavých tancov, ale aj vtipných scénok, či smiech vyvolávajúcich vtipov. Okrem duše si prišli na svoje aj oči, ktoré boli vystavené paráde a pohladené rôznorodosťou a farebnosťou krojov prítomných súborov a skupín. Krásne tance, melódie hudobných nástrojov a piesne ešte dlho doznievajúce v ušiach prítomných, boli predstavené v desiatich vstupoch. Po Lupienku, ktorý vystúpil na úvod, si pódium podmanila Folklórna skupina Šuriančanka zo Šurianok vystúpením s názvom Šúpanie kukurice. S pesničkami od Kysuckého prameňa, z regiónu a mixom ich vystriedalo známe, už dva roky spolu spievajúce, chyzerovecké Duo Romanka Ďurčeková a Lukáš Kouřil, s ktorým vystúpila aj Marika Ďurčeková. Folklórny tanec v modernom prevedení predviedla dynamická Tanečná skupina StreetLup, ktorú môžete na rôznych akciách vídať už 3 roky. Detský folklórny súbor Zlatňanka, ktorý oslavuje 25 rokov od svojho založenia, presvedčil, že folklór má aj svojich malých, ale zanietených, pokračovateľov. Folklórny súbor Ponitran, ktorý o rok oslávi svoje 50. výročie, predstavil piesne z okolia Pohronského Inovca a Tekova, z tancov nechýbal ani známy čardáš.
Spev a piesne z Horného Požitavia predviedla Folklórna skupina Cerianka z Loviec, ktorá, ako sme sa dozvedeli, v januári budúceho roku oslávi 5. výročie svojho založenia. Piesne z okolia Zvolena predstavila a zaspievala Spevácka skupina Trnky z Chyzeroviec, ku ktorej sa pripojili štyri členky z Ponitranu. Staré ľudové piesne, padajúce do zabudnutia, úspešne oprašujú, o čom sme sa mohli presvedčiť, manželia Chudoboví z Oravskej Lesnej. Záverečné vystúpenie patrilo domácej skupine Chyzerovčanka, ktorá zaspievala piesne z Horného Požitavia a Tekova. Keďže koniec nebýva zaručene koncom, poslednou bodkou bolo defilé a spoločný spev všetkých folkloristov, ktorý sa programu Lupiniarskej parády zúčastnili. Na znak vďaky a pamiatky na akciu boli všetky telesá obdarované Pamätným listom a darčekom v podobe fľašky tradičnej dobrej domácej pálenky.
Stretnutie pokračovalo tanečnou zábavou do neskorého večera pri chutnom občerstvení v podobe gulášu, klobások, jaterníc a nápojov. Do tanca a na počúvanie hrala DH Márnosť Šedivá.

M. Petrovičová

viac foto - FACEBOOK
viac foto – FACEBOOK


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button