Aktuality

Opäť čistíme Slovensko: Čo ešte ukrývajú slovenské domácnosti?

poradna

Po minuloročnom úspechu projektu „Čistíme Slovensko“ je tu opäť príležitosť bezplatne sa zbaviť nepotrebných veľkých elektrických spotrebičov, ktoré zaberajú miesto v pivniciach či na povalách. Stačí do 31. augusta 2015 nahlásiť záujem o odvoz, a to prostredníctvom internetovej stránky www.cistimeslovensko.sk, zavolať na infolinku NAY 0850 111 444, alebo sa informovať priamo v predajni NAY Elektrodom. Následne bude od 18. 9. 2015 do 23. 11. 2015, alebo v prípade potreby aj dlhšie, prebiehať samotný zvoz elektrospotrebičov.

Najväčší slovenský predajca spotrebnej elektroniky NAY Elektrodom v spolupráci so spoločnosťou SEWA, a. s., ktorá zabezpečuje ekologický zber a spracovanie elektroodpadu, opäť bezplatne pomôžu slovenským domácnostiam s odvozom starých a nepotrebných spotrebičov.

Kampaň „Čistíme Slovensko 2015“ začína 3. augusta 2015, pričom ponuka bezplatného odvozu platí pre všetky mestá a dediny na Slovensku. Súčasťou služby je, že pracovníci NAY a SEWA vynesú nepotrebné spotrebiče z bytov, pivníc či domov. Vychádzajú tak v ústrety ľuďom, ktorí spotrebiče skladujú z dôvodu komplikovaného odvozu či príliš vzdialeného miesta zberu. Pracovníci spotrebiče odvezú a ekologicky zrecyklujú v súlade s platnou slovenskou a európskou legislatívou.

„Množstvo spotrebičov, ktoré sme vyniesli z domácností počas minuloročného čistenia Slovenska, nás upevňuje v presvedčení, že naše ekologické aktivity sú zmysluplné a že robíme správnu vec. Hoci sme predajca elektrospotrebičov, predajom sa pre nás vzťah so zákazníkmi nekončí. Vyniesť objemné a ťažké spotrebiče je pre mnohých problémom, preto sme radi, že môžeme pomôcť,“ vysvetľuje Emil Huraj, obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti NAY a. s.

Počas prvého ročníka projektu „Čistíme Slovensko“ sa Slováci zbavili 7 899 spotrebičov z viac ako 3 500 domácností, z toho 1 308 spotrebičov ukrývali byty a domy v hlavnom meste. Celkovo bolo medzi odovzdanými spotrebičmi najviac televízorov (2 804), chladničiek a mrazničiek (2 050), práčok a sušičiek (1 256).

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

Recykláciu elektroodpadu podľa platnej legislatívy zastrešuje partner projektu SEWA. „Napriek tomu, že na Slovensku sa ročne vyzbiera a recykluje viac ako 21 000 ton elektroodpadu, existuje stále veľké množstvo starých elektrospotrebičov, ktoré ľudia častokrát odkladajú na povaly či do pivníc, či už z vlastnej pohodlnosti alebo nevedomosti. Práve organizovaním zberu je možné zabezpečiť, aby neskončili na skládkach, ale putovali na recyklačnú linku, kde sú odborne rozobraté a hodnotné časti sú opätovne využité. Zužitkované sú predovšetkým plastové a kovové časti a samozrejme i plošné spoje či vzácne kovy, ktoré elektrozariadenia často obsahujú. Tie sú následne použité v priemysle alebo aj pri výrobe nových elektrozariadení,“ vysvetľuje Jozef Kozák, výkonný riaditeľ SEWA a. s.

Andrea Devánová

Projekt Čistíme Slovensko je primárne zameraný na veľké spotrebiče ako chladničky, práčky, mrazničky, umývačky riadu či sporáky a rúry na pečenie. Ich presný zoznam nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.cistimeslovensko.sk. Ak sa však v domácnosti nájdu aj nefunkčné menšie spotrebiče, možno ich dať odviezť spoločne.

Spoločnosť NAY pôsobí na slovenskom trhu už 24 rokov a to v pozícii najväčšieho maloobchodného predajcu spotrebnej elektroniky, ktorý ponúka rozsiahly sortiment svetových značiek bielej, čiernej a IT techniky, spolu so širokým portfóliom súvisiacich služieb. Svoje pôsobenie začala spoločnosť začiatkom 90-tych rokov ako distribútor svetových značiek elektroniky. Od roku 1992 začala spoločnosť budovať vlastnú sieť maloobchodných predajní. V roku 1998 vytvorila koncept veľkoplošných predajní pod registrovanou značkou NAY Elektrodom, ktorý postupne rozšírila po celom Slovensku. V roku 2014 odkúpila sieť predajní Electro World na Slovensku a v Českej republike. V súčasnosti už prevádzkuje 32 predajní NAY Elektrodom na Slovensku a 18 predajní Electro World v Českej republike. Jej vernostný klub NAY Extra klub má viac ako 800.000 členov. V roku 2014 dosiahla spoločnosť obrat 166 mil. eur bez DPH a s podielom na trhu viac ako 15 % je NAY lídrom na slovenskom trhu s elektronikou.

Viac informácií nájdete na www.nay.sk

SEWA, a.s. bola založená v roku 2005 výrobcami združenými v IT Asociácií Slovenska (ITAS) a v Asociácií dovozcov audiovizuálnych technológií (ADAT) s cieľom zabezpečovať nákladovo efektívne služby kolektívneho plnenia v oblastí elektrozariadení a elektroodpadu pre členov asociácií a ďalších výrobcov elektrozariadení. V roku 2012 spoločnosť European Recycling Platform (ERP) získala minoritný podiel v spoločnosti SEWA, a.s.V súčasnosti SEWA/ ERP Slovensko poskytuje služby kolektívneho plnenia pre komodity elektro, batérie a akumulátory a obaly a počtom členov a komplexnosťou služieb je najväčšou kolektívnou organizáciou na slovenskom trhu. Pre viac informácií o SEWA navštívte stránku www.sewa.sk


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button