AktualityKultúra

Hudbou a literatúrou „nabitý“ festival

poradna

0. ročník hudobno – literárneho festivalu 12 slov

Nedeľné popoludnie bolo v Zlatých Moravciach príjemné aj vďaka akcii, ktorá sa konala vo vestibule Mestského strediska kultúry a športu. Občianske združenie Život pre Moravecko v spolupráci s MSKŠ v tento deň zorganizovalo 0. ročník hudobno – literárneho festivalu s názvom 12 slov.

Vestibul sa priebežne zapĺňal ľuďmi, ktorým je literatúra a hudba veľmi blízka. Všetkých na stretnutí privítala predsedkyňa organizujúceho OZ Marta Balážová. Ozrejmila, že názov tejto akcie nie je náhodný, 12 slov je totiž názov básne Janka Kráľa žijúceho v našom meste, ktorú si prítomní mohli vypočuť aj priamo na tomto stretnutí. V rámci prihovárania sa k prítomným, dala do popredia fakt, že súčasťou festivalu bolo sprievodné hranie šachu, či pripravená retro čitáreň časopisov a kníh.

V pekne vyzdobených priestoroch vytvárajúcich komornú atmosféru sa striedala časť, ktorej dominovalo hovorené slovo s hudobnou.

Úryvky básní a prózy, ktorých autormi sú bývalí i súčasní študenti Gymnázia Janka Kráľa: Pavol Borodovčák, Peter Káčer, Stanislav Havran, Miloš Herda, Milan Herda, Radoslav Matejov, Roman Rajtar a Tomáš Garaj sme si vypočuli v podaní súčasných študentiek gymnázia Barbory Remenárovej, Natálie Benčaťovej a Patrície Laktišovej. Dievčatá predviedli svoje recitačné umenie a umenie hovoreného slova, ako aj prejavu znamenite. Prítomní nasávali každé slovo autorských dielok v ich nenútenom a príjemne prirodzenom podaní. O výber odznených textov a samotný nácvik tejto časti festivalu sa postarala pani profesorka Anna Rosenbergová, ktorá program so svojimi žiačkami starostlivo a výborne pripravila.

Umenie a krásu hudby nám vďaka hladkajúcim vylúdeným tónom predviedli študenti Základnej umeleckej školy v podaní Anny Molnárovej hrou na saxofón, Alexandra Gajdoša, ktorý si podmanil kayboard a gitaristu Samuela Vaškoviča. Za výberom hraného repertoára a interpretov, ako informovala Marta Balážová, stál riaditeľ školy Tomáš Kečkéš a Zuzana Hudecová Molnárová. Žiaci podali skvelý výkon, ktorý nenechal nikoho chladným a zožal oprávnené uznanie. K príjemnému prostrediu, v ktorom stretnutie prebiehalo, prispeli aj ďalší žiaci ZUŠ, konkrétne výtvarného odboru fungujúceho pod vedením Zuzany Mičkeovej a Martina Partla. Ich šikovné a tvorivé ruky sa podpísali pod zútulnenie priestorov, ktoré boli dejiskom kultúrneho diania. Krásna výzdoba dopĺňala aj miestnosť určenú na hranie strategického šachu, za jej farebnosťou a kreativitou sa ukrývali deti zo Spojenej základnej školy Janka Kráľa. Za veľmi príjemné sa dá považovať prekvapenie, ktoré si všimne každý, kto do parku Janka Kráľa vstúpi smerom od garáží. Ich brány sa totiž menia na krásne umelecké dielo, jedna z nich zachytáva výjav predstavy o budúcnosti Zlatých Moraviec (pohľadnica z roku 1907). Pod skrášlenie tohto typu sa opätovne podpísal výtvarný odbor umeleckej školy.

Hudba spolu so slovami prednášaných úryvkov postupne v miestnosti doznievala, no u hostí v rámci prežitého zážitku rezonovala naďalej.

Kvety prezentujúce farebnosť prírody potešia každú ženu, o to viac, ak sú korunou a vyjadrením úprimnej vďačnosti. Na akcii s týmto účelom poputovala kytica kvetov z rúk Alžbety Esterkovej a predsedkyne združenia Marty Balážovej k Anne Rosenbergovej a Zuzane Hudecovej – Molnárovej.

Úprimnému poďakovaniu však patrili záverečné slová Marty Balážovej, ktorá prejavila vďaku úplne každému, kto sa akokoľvek podieľal na úspešnom nultom ročníku vydareného festivalu. Ukončením kultúrnej časti stretnutie pokračovalo ďalej a to vďaka priestoru, ktorý sa otvoril na voľné debaty pri občerstvení, čítanie, či zahranie si partičky šachu.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button