AktualityDenné centrum

Biela pastelka ako podpora nevidiacich a slabozrakých

poradna

Denné centrum v Zlatých Moravciach v piatok 25. septembra o 8.00 h ráno ožilo. Osem dobrovoľných študentov z Gymnázia Janka Kráľa si prišlo prevziať pokyny a zapečatené pokladničky potrebné k verejnej finančnej zbierke Biela pastelka, za ktorou sa ukrýva podpora a pomoc nevidiacim a slabozrakým.

Študenti vyzbrojení základnými informáciami, ktoré im za Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska poskytla Matilda Zemanová, predsedníčka domovskej základnej organizácie, vyšli do ulíc.

V tento, pre Zlaté Moravce jarmočný deň, vyzbierali študenti do ôsmich pokladničiek spolu 285,78 €. Do zbierky sa zapojila aj Základná škola Mojmírova, ktorá v troch pokladničkách nazbierala 171,17 €. Ďalšou zo zúčastnených bola Základná škola sv. Don Bosca disponujúca dvomi pokladničkami s výťažkom 82 €. V Zlatých Moravciach sa tak v tento deň vyzbieralo spolu 539,59 € a rozdalo 607 pasteliek. V rámci Zlatomoraveckého okresu sa vďaka Základnej škole Velčice tieto sumy navýšili o 37,50 € a 37 pasteliek.

Hlavnými dňami verejnej zbierky boli 25. a 26. september, pričom 14. ročník zbierky prebiehal vo viac ako 300 slovenských mestách a obciach. Výnos z tejto akcie je použitý na poskytovanie sociálnej rehabilitácie, poradenstva a na financovanie aktivít, ktoré pomáhajú začleniť sa do bežného života práve tejto skupine ľudí a teda nevidiacim a slabozrakým. Hokejový reprezentant Michal Handzuš sa stal ambasádorom Bielej pastelky 2015 a podporovateľ Marián Geišberg tento rok hlasom Bielej pastelky.

Veľké a hlavne srdečné poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa verejnej zbierky zúčastnili ako dobrovoľníci a tiež tým, ktorí ju podporili a prispeli pre dobro veci. Zrakové postihnutie mnohých ochudobňuje o krásy sveta a oberá o energiu vynakladanú pri bežných úkonoch, ktoré zdraví ľudia považujú za niečo bežné a samozrejmé. Ale aj vďaka zbierkam, akou je Biela pastelka, majú títo ľudia svetlejšie vyhliadky na kvalitnejší a plnohodnotnejší život.

Spracovala Mária Petrovičová

Informácie poskytla Matilda Zemanová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button