AktualityPre deti

DETSKÝ ČIN ROKA 2015: 15 ROKOV MALÝCH VEĽKÝCH SKUTKOV

poradna

15 jubilejný ročník projektu sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky pána Andreja Kisku.

15 rokov je dlhý čas. Naša spoločnosť sa mení, ale jedna dôležitá hodnota zostáva a to potreba a túžba detí, aby dobro zvíťazilo, aby sme našli cestu k sebe, vedeli a chceli pomáhať ľuďom a ochraňovať prírodu. Do projektu zapojilo a podporilo dobro 1 338 982 detí.

“Dnes často stretávame mladých dospelých, ktorí sa nám prihovárajú, chcú pomáhať a ďakujú za to, že si mohli príbehy iných detí ako školáci prečítať, inšpirovať sa, zobrať si ich za svoj vzor. Mnohí z nich si dokonca konkrétne príbehy pamätajú. Títo mladí ľudia si dobro z detských príbehov doniesli do dospelosti. To nás mimoriadne teší, dodáva nám to silu a vieru v to, že má zmysel v projekte pokračovať”, informuje o projekte Saša Broadhurst-Petrovická, štatutátka OZ a spoluzakladateľka projektu.

Výber nominovaných príbehov v roku 2015.

V roku 2015 sme dostali správy o 5265 skutkoch detí i kolektívov. Tento rok sa nazbieralo veľa krásnych príbehov najmä o finančných zbierkach pre tých, ktorí to potrebujú. Našim deťom nie je ľahostajný ani osud detí na iných kontinentoch a tak sa objavilo množstvo príbehov o pomoci deťom do zahraničia. Výber príbehov bol veľmi náročný.

Výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka vybrali 35 nominácii v týchto kategóriách: Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Detská porota

V týchto dňoch je brožúra s 35 nominovanými skutkami odoslaná do približne 2200 základných škôl a školských úradov. Deti a pedagógovia pracujú s brožúrou na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka,náboženskej výchovy či v školskom klube, čítajú príbehy a rozprávajú sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú. Deti dávajú hlasy skutkom, ktoré považujú za najcennejšie a rozhodnú o tom, ktoré skutky budú v decembri vyhlásené za Detské činy roka 2015. Školy môžu zasielať svoje hlasy poštou alebo elektronicky na www.detskycin.sk do 27. novembra 2015.

Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk

Anketa pre verejnosť začína od 12.októbra a je pripravená predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk. S pravidlami ankety hlasovania sa môžete oboznámiť prostredníctvom webstránky http://detskycin.ludialudom.sk

Projekt Detský čin roka prebieha pod čestnou záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky. Výberová komisia

• PaedDr. Mária Tekelová, zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

• Prof. PhDr. Erich Mistrík, CSc., Ústav humanitných štúdií

• Mgr. Halka Marčeková, scenáristka programov pre deti

• Patrícia Jariabková, moderátorka

• Ľubica Zelizňáková, psychológ – LVS Bratislava

• Saša Broadhurst-Petrovická, koordinátorka projektu

Partnermi projektu Detský čin roka 2015 sú: Generálny partner: Nadácia ORANGE

Mediálny partner: Rádio Expres

Partneri:

Alejtech

Dixit

Liga za duševné zdravie

ĽudiaĽuďom.sk

Národné osvetové centrum

NAY Elektrodom

Slovenská pošta

Slovenské elektrárne-ENEL

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie, kontaktujte, prosím:

Magdaléna Fábryová, tel: 0907 797 236

magda.fabryova@detskycin.sk

Saša Broadhurst-Petrovická, tel: 0033 671704580

sasa.petrovicka@detskycin.sk

www.detskycin.sk

cin_roka


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button