AktualityHistória

Výstava historických rádioprijímačov Alojza Siklienku

poradna

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravilo dňa 18. januára 2016 pre širokú kultúrnu verejnosť výstavu pod názvom Zvuky minulosti, na ktorej Alojz Siklienka z Topoľčianok predstavil svoju celoživotnú zbierku starých rozhlasových prijímačov. Vernisáž výstavy slávnostne otvoril a prihovoril sa k návštevníkom riaditeľ Ponitrianskeho múzea Mgr. Anton Števko.

Múzeá ako také sú založené na zberateľskej činnosti dobrovoľníkov, ktorí neraz svoje zbierky darujú pre úžitok celej spoločnosti. Preto my múzejníci máme tak bližšie aj  k zberateľom historických rádioprijímačov. Tí, ktorí sa ešte pamätajú na začiatky bezdrôtového prenosu zvuku, sa zaiste pozerajú na tieto staré výrobky s nostalgiou, pretože tu vidno ten technický pokrok, ktorý prináša veľa zaujímavostí a poučenie.

Alojz Siklienka je známy verejnosti predovšetkým ako rádioamatér s koncesiou, ktorý na krátkovlnných pásmach nadväzuje spojenia s rádioamatérmi na celom svete. V období zlatých časov Občianskeho pásma patril aj do veľkej rodiny CB rádioamatérov ako člen rádioklubu CBCN v Nitre.

Moja láska k zberateľstvu pochádza ešte z čias rodinného obchodu Elektro v Zlatých Moravciach, kde spoločne s otcom sme rádioprijímače predávali a opravovali. Dopyt po rádioprijímačoch bol veľký a mnohým zákazníkom sme ich prispôsobovali na akumulátorové napájanie, pretože v tých časoch boli ešte oblasti bez rozvodu elektrického prúdu. Práca s elektronikou bola zaujímavá a preto som sa rozhodol vyštudovať odbor rádio mechanika.  Zo 120 kusov mojej súkromnej zberateľskej techniky sa mi podarilo na výstave predstaviť 52 funkčných prijímačov. Najstaršie rádio značky Radieta pochádza z roku 1928. Okrem rádioprijímačov rôznych svetových značiek z rokov 1920 – 1960 v mojej historickej zbierke nechýba ani známa kryštálka, jednoduchý prijímač na slúchadlá spravidla vybavený detektorom z leštenca olovnatého a ladiacim otočným kondenzátorom. Pôvodný detektor sa nezachoval, ale jeho funkčnosť som nahradil germániovou diódou. Tento populárny prijímač pracuje bez napájacieho zdroja.

K návštevníkom sa prihovoril aj Ing. Michal Siklienka, ktorý ako bývalý dlhoročný pracovník STV má k záznamovej technike a rádiotechnike veľmi blízko. Poukázal na to, že si treba vážiť technický vývoj rádiotechniky ukrytý práve v týchto historických rádioprijímačoch. V bývalom Československu sa všetko vyrábalo doma počnúc rádiotechnikou a naše výrobky sme dokázali exportovať na vysokej technickej úrovni. Mali by sme si uvedomiť, že tento úžasný  evolučný pokrok v každej oblasti nášho života neprišiel sám od seba a preto aj tieto historické výrobky máme si s úctou uchovávať pre ďalšie generácie.

Výstava starých historických rádioprijímačov potrvá do 29. februára 2016.

Anton Kaiser


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button