AktualityHistória

Začiatky športovania v Zlatých Moravciach

poradna

Podujal som sa zdokumentovať bohatú históriu športov a úspechy športovcov v Zlatých Moravciach.

Za roky sa mi podarilo získať stovky fotografií a zozbierať množstvo textového materiálu, ktorý mapuje činnosť v tridsaťsedem športových odvetviach. Teraz spracovávam texty do podoby vhodnej pre vydanie knižnej publikácie. Začiatky konkrétnych športov ovplyvňovali rôzne okolnosti, ale vždy za nimi stáli konkrétni ľudia. História začiatkov športovania v Zlatých Moravciach siaha do obdobia konca 19. storočia. Pred viac ako sto rokmi, patrilo športovanie k výsade šľachty a bohatých rodín, v našom mestečku sa spája s rodinou grófa Viliama Migazziho.

Gróf Viliam Migazzi mal mimoriadne vášnivý vzťah k prírode a aby k nej bol čo najbližšie, okrem zveľaďovania a rozširovania parku pri svojom kaštieli, rozhodol sa už v roku 1881 postaviť si vo Vysokých Tatrách veľkú vilu s dvadsiatymi izbami. V nej sa pravidelne stretával s vplyvnými predstaviteľmi šľachty a tu pre nich organizoval vtedy u vrchnosti veľmi populárne dostihové súťaže. V rokoch 1892 – 1896 bol predsedom Uhorského karpatského spolku a mal veľké zásluhy pri zlepšovaní podmienok a na rozvoji turistiky. Inicioval a aj financoval vybudovanie cestnej komunikácie zo Starého Smokovca na Hrebienok, ktorá sa na jeho počesť dodnes nazýva Migazziho cesta.

V súvislosti s Migazziho vilou v Dolnom Smokovci, spomína grófka Helena Erdödyová, že pri jednej návšteve sa tu zoznámila jeho najmladšia dcéra Antónia so svojim budúcim manželom Štefanom Ambrózym, zakladateľom Arboréta Mlyňany. A ten istý Štefan Ambrózy – Migazzi bol pravdepodobne aj prvým, ktorý si v roku 1896 priniesol lyže a začal ich pri zimných prechádzkach v prírode na zlatomoravecku používať.

Začiatky ďalšieho športu, presnejšie povedané záľube rekreačného bicyklovania sa spája v Zlatých Moravciach taktiež s grófskou rodinou Migazzi. Bicykel sa stáva na konci 19. storočia pre bohatšie vrstvy obyvateľov veľmi obľubeným dopravným prostriedkom. Na fotografiách od Dr. Ľudovíta Benkö z roku 1893 môžeme vidieť na nádvorí migazziho kaštieľa prvé bicykle s pneumatikou plnenou vzduchom a taktiež brzdou, čo bola vtedy technická novinka.

Biely šport – tenis bol výsadou bohatých vrstiev spoločnosti a preto nemohol chýbať ani v našej grófskej rodine Migazzi. Všetky jeho štyri dcéry sa rekreačne venovali tomuto športu na tenisových kurtoch, ktoré dal vybudoval v roku 1887 Viliam Migazzi v blízkosti svojej vily v Dolnom Smokovci. Ako môžeme vidieť na fotografii z roku 1894 na tenisovom kurte sú aj s manželmi, z ľava Karol Forgáč (Emília), Štefan Ambrózy – Migazz (Antónia), Hugo von Oberndorff (Vilma),  Imrich Erdödy (Irma)  v pravo vzadu je Viliam Migazzi.

Gróf Viliam Migázzi bol aj vášnivým rybárom a jemu sa pripisuje založenie Uhorského rybárskeho spolku, ktorého bol niekoľkp rokov predsedom a inicioval vydávanie časopisu pre rybárov. Vo svojom parku si dal vytvoriť chovné rybníky. V zimnom období ľadovú plochu rybníkov využívala jeho rodina na korčuľovanie. V roku 1896 sa spomína založenie prvého korčuliarskeho spolku v Zlatých Moravciach.

V roku 2016 si pripomenieme dve okrúhle výročia súvisiace s rodinou Migazzi, a to 120. rokov od úmrtia grófa Viliama (8.augusta 1896) a 130. rokov od úmrtia jeho manželky Antónie (21.mája 1886).

Ľudovít Chládek


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button