Aktuality

DEŇ ZEME

poradna

Deň Zeme – 22.4.

História Dňa Zeme sa začala písať v roku 1970 v USA, kedy senátor Gaylord Nelson poveril študenta Harvardovej univerzity Denise Hayes organizácií série environmentálnych protestných stretnutí a výukových programov s cieľom podporiť environmentálne hnutie po celých Spojených štátoch. Prvý Deň Zeme slávil úspech v Spojených štátoch a viedol okrem iného k založeniu Americkej agentúry pre ochranu životného prostredia a na prijatie Zákona o čistote ovzdušia, Zákona o čistote vody a Zákona o ohrozených druhoch.

V nasledujúcich rokoch sa iniciatíva Dňa Zeme postupne šírila aj do zahraničia. V roku 1990 bol Denis Hayes opäť požiadaný o zorganizovanie environmentálnej kampane, tentoraz na globálnej úrovni. Na celom svete sa podarilo zmobilizovať asi 200 miliónov ľudí v 141 krajinách. Akcia viedla k naštartovaniu iniciatív zameraných na recykláciu a tiež pomohla pripraviť svetovú verejnú mienku na Summit Zeme v Riu de Janeiro, organizovaný o dva roky neskôr pod hlavičkou Organizácie spojených národov.

Miléniový Deň Zeme v roku 2000 bol tematicky zameraný na globálne otepľovanie a čistú energiu, svoje akcie počas neho organizovalo asi 5000 environmentálnych skupín z rekordných 184 krajín sveta.

Dnes oslavuje Deň Zeme viac ako miliarda ľudí v 175 štátoch sveta. Deň Zeme sa tak stal najväčším sekulárnym sviatkom, ktorý slávia ľudia spoločne na celej planéte bez ohľadu na pôvod, vieru či národnosť.

22. apríl tak môžeme považovať za výročie vzniku moderného environmentálneho hnutia.

VIDEOREPORTÁŽ Z ROKU 2013

[instanow hashtag= denzeme show_hashtag= 1 logo= 1 style= default media= 15 link= page layout= grid columns= 5 lm_num= 6 ]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button