AktualityKultúra

Zaspievaj si ľudovku naživo

poradna

Dňa 14. mája 2016 sa v Slovenskom dome v Prahe po tretíkrát konalo podujatie „Zaspievaj si ľudovku naživo“, ktorého organizátorom bol Slovenský dom, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Ing. Vladimír Skalský a Zlatomoravčanka Mgr. Elenn Waltersteinová a jej „Okienko snov“.

V blízkosti Staromestského a Václavského námestia sa v samotnom srdci Prahy nachádza Slovenský dom – centrum, otvorené všetkým slovenským spolkom, inštitúciám, ale aj aktivistom z radov slovenskej komunity v Prahe i širšie v Česku. Táto secésna budova prešla v roku 2014 náročnou a luxusnou rekonštrukciou, aby tak na základe požiadaviek slovenskej komunity žijúcej v Česku, vznikli na základe dohody a podpory prezidentov a vlád Českej a Slovenskej republiky dôstojné priestory, ponúkajúce kultúrne vyžitie Slovákov.

Pedagogička Elenn Waltersteinová je dlhoročnou spolupracovníčkou internetového rádia, autorkou pravidelných relácií pod názvom „Zaspievaj si ľudovku naživo“ a zároveň majiteľkou webovej stránky OKIENKO SNOV, prostredníctvom ktorej postupne predstavuje ľudové súbory, tvorivých ľudí a rôzne zaujímavé osobnosti z celého Slovenska.

foto: Slovenský dom v Prahe
foto: Slovenský dom v Prahe

Ďalšie stretnutie Slovákov v Prahe sa v Slovenskom dome uskutočnilo za prítomnosti folklórnej speváckej skupiny Čeľaďania z Čeľadíc, pod vedením Ing. Alžbety Seredičovej a Zlatomoravčanov – heligonkárskeho Dua Romanky Ďurčekovej a Lukáša Kouřila, Mariky Ďurčekovej a jej osemročného syna Mareka, ktorého spevácky výkon bol divákmi odmenený najväčším potleskom.

Vystupujúci sa spoločne postarali o ďalšie radostné chvíle priaznivcov slovenských ľudoviek a svojimi výkonmi vtiahli spontánnym spôsobom svojich rodákov i všetkých prítomných hostí do úžasnej atmosféry, plnej ľudových piesní a zvykov. Pri plnohodnotnom programe ľudových tradícií, popretkávaných vtipnými scénkami, spevu a tancov počas fašiangov, svadby, stavania mája, atď., sme sa striedavo prenášali k známym slovenských piesňam v podaní rodiny Ďurčekových a Lukáša v doprovode ich heligóniek a nechýbalo ani skvelé pohostenie vo forme chutných domácich koláčov od čeľadických gazdiniek a vynikajúcej čeľadickej pálenky a vínka od prítomného starostu obce Ing. Antona Laca.

Ľubomíra Rosinská

www.zlatemoravce.info
z kamery foto: Václav Walterstein


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button