AktualityHistória

Od smrti Viliama Migazziho prešlo 120 rokov

poradna

Pred 120  rokmi 28. augusta 1896 vo svojom kaštieli v Zlatých Moravciach po ťažkej chorobe  vo veku 67 rokov zomrel gróf Viliam Migazzi.

Počas  svojho života bol mecenášom  mesta a župy. Otec Krištof Rudolf /1787-1850 /matka Matilda rod. Svätojánska 1800-1881/. Viliam dostal vojenské vzdelanie počas revolúcie a bojoval na strane c.k. armády po porážke revolúcie   sa neskoršie  vzdal vojenskej kariéry. S manželkou púchovskou grófkou Antóniou Marczibányiovou sa presťahoval na majetok  svojho  otca do nášho mesta, aby tu hospodáril. Okrem majorátneho panstva  v Moravciach vlastnil aj panstvá v Hontianskej župe -Královičová  čast Hokovce a Aradskej župe Sederhatske panstvo vlastnil aj  dom Lipovnického, kde sa v roku 1875 prestahovala župná nemocnica z Chyzeroviec. Viliam Migazzi bol členom verejno správneho výboru parlamentu. V roku 1862 pri katastrofálnom suchu a neúrode organizoval zbierky. V roku 1871 bol zvolený za Tekovského župana a v roku 1875 bol zvolený do parlamentu za okres Zlaté Moravce v tom istom roku bol vyznamenaný radom Sv. Štefana. Bol aj predsedom Karpatského spolku turistov v Tatranskej Lomnici, založil celoštátny rybársky časopis, zúčastnil sa na spracovaní vodného práva a zákona o rybárstve. Bol spolu zakladaťelom Tekovských novín/1882/. Daroval mestu výnosy z tržného práva na skrášľovanie mesta. V roku 1884 sa stal členom Panskej snemovne. Jeho smrťou vymrel rod po meči ULTIMUS FAMILIAE.

M. Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button