AktualityŠport

Detský lezecký festival

poradna

Dňa 22. Októbra 2016 zorganizoval Horolezecký klub v spolupráci s mestom Zlaté Moravce Detský lezecký festival na lezeckej stene v Sokolovni. Išlo vôbec o prvý lezecký festival takéhoto druhu pre deti a môžeme povedať, že má za sebou úspešný 1.ročník. Celkovo sa tu zišlo 31 lezúcich detí z nitrianskeho kraja. Cieľom podujatia bolo spojiť detskú lezeckú komunitu v tomto kraji a napomôcť rozvoju a zviditeľneniu tohto, po novom Olympijského športu.




Podujatie začalo registráciou všetkých účastníkov, v čase ktorej čakalo na všetkých občerstvenie v podobe sladkých dobrôt upečených rodičmi domácich pretekárov. Po spoločnom rozohriatí a strečingu už nasledoval LEZECKÝ WORKSHOP, v rámci ktorého bolo pre deti postavených 7 bouldrov (krátkych lezeckých ciest). Deti v tejto časti programu preliezali technicky náročné problémy v súlade s pravidlami, s ktorými sa do budúcna môžu stretnúť na pretekoch slovenského pohára. Pod vedením inštruktorov sa učili, akými rôznymi trikmi a technikami možno porušiť zákony gravitácie. V rámci tejto akcie bol poskytnutý časový priestor aj záujemcom zo širokej verejnosti, ktorí si v tento deň zadarmo mohli vyskúšať lezenie na 2 rôznych cestách.

Sprievodnými akciami, počas ktorých si deti mohli oddýchnuť bolo vystúpenie chalanov trénujúcich STREETWORKOUT, ktorí nám predviedli svoje umenie na gymnastických kruhoch. Samozrejme deti dostali priestor si jednoduchšie cviky pod vedením chalanov aj vyskúšať. Tí unavenejší si mohli oddýchnuť pri výrobe klúčeniek známych ako MONKEY´S FIST z lezeckých lán, ktoré preverili ich trpezlivosť. Pre tých najmenších účastníkov boli k dispozícii pastelky a omalovánky s lezeckou tématikou. Vo vstupnej chodbe, ktorá prebehla miernou estetickou úpravou si diváci a čakajúci rodičia mohli prezrieť VÝSTAVU fotiek z rôznych doterajších akcií klubu od roku 2000 až po súčastnosť. V čase obednej prestávky bol pre zúčastnených pripravený vynikajúci guláš, o ktorý sa postarali záchranári dohliadajúci aj na bezpečný priebeh akcie. Nakoniec prišla asi najočakávanejšia časť podujatia – PRETEKY V LEZENÍ NA RÝCHLOSŤ. Pretekalo sa na 2 identických cestách, po ktorých liezli dvaja pretekári súčasne. Najrýchlejší víťazi jednotlivých kategórií sa nakoniec postavili na stupeň víťazov a boli ocenení vecnými cenami, víťaznými pohármi a samozrejme všetci účastníci dostali na pamiatku 1.ročníka účastnícke medaily z dreva, ktoré boli na túto akciu venované sponzorsky.

Vzhľadom na pozívne ohlasy účastníkov by sme do budúcna boli radi, keby sa tento festival stal v našom meste tradíciou. Našim cieľom aj do budúcna je sprístupňovať lezecký šport viac a viac deťom, a nájsť tých zopár jedincov, pre ktorých nie futbal, hokej alebo tancovanie, ale práve lezenie bude veľkou vášňou.

organizátorky festivalu Lucia a Simona Korcové

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”881″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button