Aktuality

Jozef Trubíni vydal knihu o Požitavských mlynoch

poradna

Známy požitavský spisovateľ a regionálny historik vydal svoju dlhoočakávanú reprezentatívnu publikáciu pod názvom História požitavských mlynov, s podtitulom Vandrovka po vodných mlynoch na Žitave a jej prítokoch. Materiály pre knihu zbieral viac ako 10 rokov. Spolupracovali s ním ďalší regionálni historici z Požitavia, potomkovia mlynárskych rodín, muzejníci, prekladatelia starých listín a veľa študentov a dobrovoľníkov. Ide v poradí o 14 knižnú publikáciu Jozefa Trubíniho.
 

Takmer 400-stranová reprezentačná kniha obsahuje 80 nových a dobových fotografii, viac ako 50 perokresieb, 15 súčasných a historických máp a 24 mlynárskych ľudových piesní. Autor Jozef Trubíni si knihu sám ilustroval.
Štýlový grafický dizajn knihy pripravila jedna z najlepších slovenských dizajnérok Jana Gavalda Bellanová z Bratislavy. Nové fotografie pre knihu vyhotovili: Ľuboš Trubíni, Soňa Trubíniová a Marek Rakovský z občianskeho združenia FONTIS.
 
Kniha prináša mnohé nové skutočnosti o požitavských vodných mlynoch, niekoľko desiatok prekladov starých listín, autenticky zachytené rozprávania potomkov starých mlynárskych rodín, ale aj informácie ako sa postupovalo pri mletí obilia, krátky mlynársky slovník, tradičné recepty či množstvo faktografických údajov z histórie mlynárstva na Slovensku či samotnom Požitaví.
 
Kniha je rozdelená do 12 kapitol: Z histórie mlynárstva, Mlynárske cechy, Typológia mlynov, Mlynostrom na Žitave, Vodné mlyny na Hornom Požitaví, Vodné mlyny na strednom a dolnom toku atď.  Knihu vytlačili Tlačiarne Havlíčku Brod a vydali ju v občianskom združení Fontis.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button