AktualityKultúraZM blog

Slivkobranie v Zlatých Moravciach

poradna

 

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Stará ľudová tradícia slivkobranie, ktorú si pamätajú ešte naši starí rodičia, pomaly sa vytráca z nášho života. Táto celospoločenská udalosť na sklonku leta bola vždy spojená so zábavou, spevom a rozprávaním rôznych žartovných príbehov. V minulosti nebolo nič lepšie, ako lekvár z domácich sliviek. 

III. ročník Slivkobrania v múzeu otvorila dňa 14. septembra 2017 na nádvorí Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach lektorka múzea Viera Tomová. Na  kultúrnom podujatí privítala riaditeľa Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Antona Števka, Mgr. Danušu Hollú z Odboru školstva a všetkých prítomných. Podujatia sa zúčastnila aj poslankyňa Mestského zastupiteľstva PaedDr. Klaudia Ivanovičová. Zaujímavým rozprávaním priblížil Anton Števko varenie domáceho lekváru, ktorý patril vždy k tej najlepšej pochúťke. Dozreté voňavé  slivky sa najskôr striasali zo stromov, umývali a vykôstkované varili vo veľkom medenom kotlíku na miernom ohni za neustáleho miešania drevenou varechou. V minulosti sa na varenie nepoužívali spadnuté slivky, ale iba tie, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka.  Pri miešaní lekváru sa striedali všetci rodinní príslušníci, aby neprihorel. Voda a cukor sa nepridávali. Okolo varenia bolo vždy veľa roboty, ale aj veselo. Spievalo sa a zabávalo, veď dobre uvarený lekvár sa varil takmer celý deň, až kým z naberačky neodkvapkávala tzv. brečka. Lekvár sa nakoniec lieval do hlinených, drevených alebo slamených nádob a prekrytý plátennou handrou obviazal motúzom. Takto uskladnený vydržal v komore dlho a gazdiné ním plnili buchty, slivkové koláče a veľmi chutný bol aj na doma upečenom chlebe.

Kultúrne podujatie zorganizovalo Mestské múzeum v Zlatých Moravciach – pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre v spolupráci s MSKŠ v Zlatých Moravciach a Speváckym súborom Zlatomoravčianka. Členovia súboru pod vedením Vladimíra Rumanka pripravili pre návštevníkov podujatia pekný umelecký zážitok. V programe nechýbala ani ochutnávka lekváru s chutným chlebom, ktorú pripravili lektorky múzea  Viera Tomová a Kornélia Némešová. Neopakovateľnú atmosféru zábavy vytvorili aj žiaci zo Základných škôl v Zlatých Moravciach. Svojím tanečným vystúpením zaujali krojované deti zo ZŠ Pribinova. 

Starú ľudovú tradíciu Slivkobrania v Zlatých  Moravciach prišla aj tohto roku spropagovať Slovenská televízia. Vydarené podujatie podporila svojou účasťou aj široká kultúrna verejnosť, ktorá obľubuje folklórne podujatia so spevom a tancom, ako i krásu našich starých slovenských ľudových zvykov a tradícií. 

Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”942″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button