AktualityKultúraZM blog

Oživenie starej ľudovej tradície

poradna

 

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach opäť ožilo starou ľudovou tradíciou. Dňa 25. januára 2018 pripravilo v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre, Speváckou skupinou Briežok a Občianskym združením Babička pre širokú kultúrnu verejnosť zaujímavý program s ukážkou tradičného spracovania konope. Na podvečernom podujatí lektorka múzea pani Viera Tomová privítala hosťa kultúrneho programu Spevácky súbor Briežok a manželov Bielych z Jedľových Kostolian, riaditeľa Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Antona Števka s manželkou a všetkých milovníkov folklóru a zábavy. 

Majsterka tkáčskeho remesla pani Ľudmila Biela predviedla záujemcom o tkanie a tkáčske výrobky praktickú ukážku prípravy konope na priadzu, jedno z najstarších ľudových remesiel. Z konope a ľanu sa kedysi doma spracovávali a spriadali do nití pre tkanie plátna na odevy, kobercov a iné spoločenské využitie v zimnom období až do Fašiangov.  

Pán Anton Števko porozprával zaujímavosti technologického postupu pestovania ľanu až po získavanie nite z priadze, ich vyťahovaním, skrúcaním a namotávaním na vreteno pred jeho ďalším spracovaním. Ľan sa zbieral asi v polovici augusta. Dreveným tĺkom a trepaním sa zbavoval semena, viazal do snopov, máčal, sušil na slnku a drevnatá časť odstraňovala na trlici. Takto pripravená kúdeľ sa prečesávala na rafadle a podľa kvality triedila. Najkvalitnejšia sa spriadala do nití a tkala. 

Ženská spevácka skupina FS Briežok sa predstavila zaujímavým kultúrnym vystúpením. Hlavným hudobným nástrojom súboru sú gajdy, ktoré boli kedysi v Jedľových Kostoľanoch veľmi rozšírené. Folklórna skupina, pomenovaná podľa názvu časti dediny Briežok, bola založená v roku 2013, kedy sa mladí ľudia a deti, zanietení pre folklór, rozhodli nadviazať na gajdošské a folklórne tradície Jedľových Kostolian a okolia. Za ten krátky čas sa Folklórna skupina predstavila na mnohých festivaloch a slávnostiach po celom Slovensku, ale i v zahraničí. Ako hovorí vedúca FS Briežok Danka Kellnerová, – veľká vďaka patrí dievčatám a pani Zdenke Dobiašovej, ktorá tiež spieva a je veľkou oporou súboru spolu s maminou pri výbere a šití krásnych kostolianskych krojov. Do výbavy nám ešte chýbajú čepce.

Kultúrne podujatie bolo obohatené aj o malú prezentáciu ľudovej tvorby z tkáčskej dielne Ľudmile Bielej a krajčírskeho umenia Márie Pekárovej z Chyzeroviec, ktorá svoje krojované bábiky zaodieva do šiat utkaných z konopných látok. Zaujímavá bola i ukážka rôznych tkáčskych nástrojov v miniatúrach, ktoré na podujatie priniesol drevorezbár Štefan Doskoč. 

Oživenie starej ľudovej tradície sa nieslo v príjemnej atmosfére pri speve a tanci s Občianskym združením Babička a Speváckou skupinou Briežok. Organizátor kultúrneho podujatia nezabudol ani na malé pohostenie. 

Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”967″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

 

Sleduj náš oficiálny INFO YouTube kanál ↓↓↓


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button