Aktuality

Ambulantná pohotovostná služba pre dospelých a deti na dosah

poradna

 

Mesto Zlaté Moravce na svojej www stránke zverejnilo dobrú správu: Na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR, poveruje spoločnosť Nemocnicu Zlaté Moravce, prevádzkovaním pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých, deti a dorast.

Dňa 9.7.2018 sa uskutočnilo, na podnet primátora mesta PaedDr. Dušana Husára, stretnutie starostov okresu Zlaté Moravce. Výsledkom stretnutia bola žiadosť adresovaná Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja a Ministerstvu zdravotníctva SR, o stanovisko k zabezpečeniu poskytovania ambulantnej pohotovostnej služby v meste Zlaté Moravce.

V odpovedi  Ministerstva zdravotníctva SR sa uvádza:

Vážený pán primátor,

Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej ako „MZ SR”) bola dňa 10. júla 2018 doručená žiadosť o stanovisko k zabezpečeniu poskytovania ambulantnej pohotovostnej služby (ďalej ako „APS”) v meste Zlaté Moravce. MZ SR Vám zasiela nasledujúce stanovisko k Vašej žiadosti:
V úvode je potrebné povedať, že APS je druh zdravotnej starostlivosti, ktorou sa zabezpečuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti v rozsahu poskytovania všeobecnej ambulantnej starostlivosti pri náhlej zmene zdravotného stavu osoby, ktorá bezprostredne neohrozuje jej život alebo bezprostredne neohrozuje niektorú zo základných životných funkcií. Pri náhlej zmene zdravotného stavu osoby, ktorá ohrozuje jej život alebo niektorú zo základných životných funkcií je pre takúto osobu určená zdravotná starostlivosť, ktorú poskytuje záchranná zdravotná služba a ústavná pohotovostná služba. Ambulancia pevnej APS nie je vybavená a ani personálne obsadená na to, aby poskytovala zdravotnú starostlivosť pri život ohrozujúcich stavoch. Nová právna úprava APS umožňuje zriadiť ambulanciu pevnej APS v pevných bodoch podľa vyhlášky MZ SR č. 22/2018 Z. z. ktorou sa ustanovujú spádové územia a pevné body pre ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby (ďalej ako „Vyhláška”). Podľa Vyhlášky je v meste Zlaté Moravce pevný bod pre ambulanciu pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých aj aj pre deti a dorast. V meste Zlaté Moravce tak môže byt’ zriadená ambulancia pevnej APS pre dospelých a aj pre deti a dorast, ale vo výberovom konaní o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie pevnej APS neprejavil nikto záujem o pevné body v meste Zlaté Moravce. Zároveň pri vydávaní poverení na prevádzkovanie ambulancií pevnej APS v mesiaci jún neprejavil nikto záujem o pevné body v meste Zlaté Moravce. Nakoľko v meste Zlaté Moravce neexistuje poskytovateľ, ktorý je oprávnený na základe vydaného povolenia prevádzkovať ambulanciu pevnej APS, nie je možné rozpisovať poskytovateľov všeobecnej zdravotnej starostlivosti na poskytovanie APS, pretože takéto konanie nemá oporu v platnom právnom poriadku a bolo by protizákonné.

Až koncom mesiaca júl boli MZ SR doručené súhlasy s poverením na prevádzkovanie ambulancie pevnej APS pre pevné body Zlaté Moravce pre dospelých a Zlaté Moravce pre deti a dorast a MZ SR pripravuje vydanie poverení. Je preto pravdepodobné, že v blízkej dobe sa v meste Zlaté Moravce začne poskytovať APS pre dospelých a aj pre deti a dorast.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button