AktualityPozvánky

 BANKOVKY NA ÚZEMÍ ČSR A SR V ROKOCH 1918-1948 

poradna

Sú súčasťou života človeka po stáročia, vplyvom významných historických udalostí sa menila ich podoba a funkcia, život až dodnes je bez nich takmer nemožný. Výber z bankoviek predstaví výstava Bankovky na území ČSR a SR v období 1918 – 1948, ktorá bude otvorená od 5.9. – 30.10.2018 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku 1. 

V súčasnosti sú peniaze pre život nevyhnutné. Nedajú sa bez nich kúpiť potraviny, oblečenie, cestovný lístok, pomôcky na vzdelanie, plyn, voda, elektrika a podobne. Sprevádzajú človeka počas dlhej histórie jeho vývoja. Hoci sa menila ich podoba a funkcia, pretrvali až dodnes. Na Slovensku sa za zakladateľov peňažného systému a mincovníctva považujú Kelti, ktorí začali raziť ako prví zlaté a strieborné mince. Papierové peniaze boli na našom území zavedené až v 18. storočí v súvislosti s rozvojom obchodu a priemyslu. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky Mestské múzeum v Zlatých Moravciach ponúka vo svojich priestoroch od 5.9. – 30.10.2018 nahliadnutie do obdobia „nedávno“ používaných platidiel. Na výstave Bankovky na území ČSR a SR v rokoch 1918-1948 predstaví zo svojich zbierok výber z rakúsko-uhorských, československých, slovenských, sovietskych okupačných bankoviek, ale i zvláštne židovské platidlá z tohto obdobia. Prostredníctvom ich názornej ukážky môžu pedagógovia základných a stredných škôl doplniť i upevniť vedomosti svojich žiakov získané v školských laviciach. Žiaci budú mať zároveň možnosť vidieť i porovnať bankovky so súčasne používanými a sledovať tak rôzne odlišnosti, ktoré sa menili vplyvom vývoja. 

 Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button