AktualityKultúraPozvánky

DOŽINKOVÉ SLÁVNOSTI – V. ROČNÍK

poradna

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní v podaní OZ Babička zo Zlatých Moraviec, neodolateľná vôňa makových periek a šúľancov sa bude šíriť 16. 8. 2018 o 17.00 hod. na V. ročníku Dožinkových slávností pred Mestským múzeom v Zlatých Moravciach na nádvorí Migazziovského kaštieľa, Námestie A. Hlinku 1. 

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina. V posledných desaťročiach prišlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev, alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv. 

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach si pripomenie ukončenie žatevných prác 16. augusta 2018 o 17.00 hod. na nádvorí Migazziovského kaštieľa. Dožinkový veniec bude symbolicky odovzdaný gazdovi podľa tradícií v sprievode dožinkových piesní. Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie OZ Babička zo Zlatých Moraviec a spevácky súbor Kolovrátok z Prílep. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov. 

 Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button