AktualityPozvánky

SLIVKOBRANIE V MÚZEU – IV.ROČNÍK

poradna

 Tradíciu varenia slivkového lekváru, ktorá sa pomaly vytráca z našich domácností, oživí 11.9.2018 o 10.00 hod. Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre na nádvorí Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku 1. 

 Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché pripraviť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. V minulosti to však tak nebolo. Na jeho prípravu sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka. Nikdy sa nepoužívali tie, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa rozprestierali plachty, do ktorých sa plody zo stromu striasli. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami, alebo krídlovými miešadlami. Lekvár sa varil približne 10 – 12 hodín a nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených, alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátennou handrou a obviazali sa motúzom. Dnes je tento spôsob uskladnenia nahradený sklenenými pohármi s viečkom. 

V utorok, 11. septembra 2018 o 10.00 hod. navarí tradičný slivkový lekvár Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s OZ Babička zo Zlatých Moraviec na nádvorí Migazziovského kaštieľa, ktorý bude spojený i s jeho ochutnávkou. 

 Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button