AktualityŠkoly

Stáž podnikateľov pre rozvoj vidieka v Poľsku 

poradna

Aj v tomto školskom roku  Stredná odborná škola polytechnická pokračuje v medzinárodnom projekte „Stáž podnikateľov pre rozvoj vidieka v Poľsku“ v rámci programu Erasmus+ v  kategórii KA102 – Mobilita učiacich sa a zamestnancov v OVP. Partnerskou školou je Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Karola Miarki v Pszczyne v Poľskej republike. 

V dňoch 16. 9. – 6. 10. 2018  sa uskutočnila 2. mobilita šiestich vybraných žiakov   4. ročníka a jednej absolventky študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka, cieľom ktorej bola trojtýždňová odborná prax. Spolu s nimi vycestovali majstri odborného výcviku Mgr. Miloš Toman  a Bc. Vladimír Dekan. 

Hostiteľská škola prostredníctvom agentúry MTT-PeJoh v Pszczyne zabezpečila pre žiakov takisto ako v 1. mobilite tri atraktívne pracoviská so zameraním na využitie regionálnych tradícií v malom podnikaní  na vidieku. Išlo konkrétne o Záhradníctvo Henryk Szot so špecializáciou na pestovanie a predaj črepníkových rastlín, trvaliek a vresu, kde sa žiaci zdokonalili v pestovaní sezónnych a lokálnych okrasných rastlín.  V Centre záhradníctva a záhradnej architektúry Kapias so špecializáciou na tvorbu a úpravu rôznych typov záhrad získavali poznatky v oblasti tvorby a úprav zelene na vidieku.  V hoteli Karczma Kuban si v práci na recepcii  precvičili komunikáciu v priamom kontakte s klientmi. Poobede a cez víkendy navštevovali kultúrne a historické pamiatky nielen v samotnom meste Pszczyna, ale aj v jeho okolí.

V rámci monitorovacej cesty navštívil jednotlivé pracoviská aj riaditeľ školy Ing. Ján Solčiansky. S potešením  si vypočul slová chvály a pozitívne hodnotenia od mentorov, ktorí vyzdvihli šikovnosť a pracovitosť našich žiakov. 

A čo napísali samotní študenti vo svojich pracovných denníkoch?

Terézia: „V Poľsku sa mi naozaj páčilo. Prístup všetkých, ktorí sa nám venovali bol úplne úžasný – snažili sa využiť každú voľnú sekundu na to, aby nám niečo ukázali. Poľsko je pred nami v prístupe k pamiatkam – sú naozaj udržiavané a prístupné aj s výkladom. V hoteli Karczma Kuban bolo super – všetko sme rýchlo spravili, až sa nám smiali, že si nevieme robotu šetriť.“

Andrea: „V záhradníctve Szot boli krásne skleníky, krásne kvety a príjemné prostredie. Snažím sa zapamätať si čo najviac, lebo mám z toho robiť maturitnú prácu.“

Lenka: „ Práca v záhradníctve bola úžasná a ľudia boli veľmi milí. Naučila som sa veľa nových vecí. Po práci v záhradnom centre Kapias som bola unavená, ale aj hrdá, pretože nás tam chválili. Okrem práce sme mali rôzne výlety. Boli sme v koncentračnom tábore Osvienčim. Mala so tam veľa zmiešaných pocitov. Smutné, nahnevané a pocity ľútosti…“

Bibiána: „ Čo sa mi páčilo? Nemožné opísať len pár vetami, boli to predsa tri týždne!“

Nikola: „ V soľnej bani Wielička to bolo úžasné! Chodí tam 7000 ľudí denne!“

Mgr. Jindra Kanyicsková, Mgr. Barbora Podskalická


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button