AktualityZM blog

Spomienky na nedávnu minulosť

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Neuveriteľný rozvoj vedy a techniky zmenil náš život vo všetkých jeho oblastiach. Keď sa zamyslíme nad nedávnou minulosťou, s nostalgiou spomíname na nezabudnuteľné staré časy, ktoré sa už nevrátia. 

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravilo dňa 13. marca 2019 pre širokú kultúrnu verejnosť spomienkový večer na život v období 50-tych a 60-tych rokoch minulého storočia s prizvanými hosťami z oblasti zdravotníctva, kultúry a fotografického priemyslu. Kultúrne podujatie otvorila Anna Kiššová poéziou a literatúrou, ktorá sa tiež dotkla našej nedávnej histórie. Atmosféru večera dotváral starými hudobnými nahrávkami Vladimír Rumanko.

Príhovor poslanca NR SR Mariána Kéryho

Večerný program moderovala lektorka múzea pani Viera Tomová a privítala poslanca NR SR pána Mgr. Mariána Kéryho. Vo svojom úvodnom vystúpení ospravedlnil neúčasť pána predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu. S potešením vyzdvihol úspešnú činnosť pracovníkov zlatomoraveckého múzea, ktorí okrem folklóru, zvykov a tradícií pripravujú množstvo ďalších zaujímavých kultúrnych podujatí. Ako vyštudovaný historik pripomenul, že všetky veci, ktoré sa udiali za bývalého režimu, neboli zlé. Ťažkou prácou bolo vytvorené neuveriteľné množstvo materiálnych hodnôt a ľudia nezištne pracovali v rôznych organizáciách. Žilo sa skromne. Ešte aj dnes honba za bohatstvom neznamená šťastnejší život.

Riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Anton Števko porozprával návštevníkom o retro veciach. Najmä o ťažkom živote Slovákov po 2. svetovej vojne, duálnom lístkovom systéme, menovej reforme a pod. Návštevníci podujatia si mali možnosť zaspomínať aj na Československé peniaze, ktoré mali vždy vysokú umeleckú úroveň. Najkrajšia bola trojkorunáčka. Priniesol ochutnať starú pálenku Ararat, ktorou si utužovali zdravie ešte naši dedovia a dodnes úplne nevymizla z obchodných pultov.

Vzácni hostia večera

Ďalším hosťom večera bol MUDr. Pavol Tongeľ zo Zlatých Moraviec. Vyštudoval Obchodnú akadémiu a Lekársku fakultu. Ako sekundárny lekár pôsobil najskôr v Krajskom ústave národného zdravia v Banskej Bystrici a v Medzilaborciach. Porozprával veľa zaujímavých poznatkov zo svojho pracovného života  ako všeobecný, praktický, rodinný a závodný lekár. Povedal, že v tej dobe lekár musel vedieť všetko. Pacienta nikde neposielal, keď bolo treba operovať, musel zvládnuť anestéziu. Pracovná doba nikdy nekončila a nerebeloval ani za vyššie mzdové hodnotenie. Z oblasti zdravotníctva spomenul mnohých známych kolegov, zlatomraveckých lekárov. So svojimi spomienkami sa prihlásil k slovu aj pán Dr. Sýkora. Bývalá zdravotná sestra Hedka Hroncová priniesla na podujatie aj kroniku nemocnice.

Pozvanie na Retro večer v múzeu prijala aj Marta Hermanová, kultúrna pracovníčka Mestského domu kultúry a vzdelávania v Zlatých Moravciach, ktorého riaditeľom bol František Škula. Priblížila 70-te roky bohaté na záujmovo umelecké činnosti v divadelnej, výtvarnej a hudobnej oblasti. Uskutočňovalo sa veľké množstvo podujatí a výchovné koncerty pre žiakov. Zlaté Moravce žili vystúpeniami slovenských umelcov, hercov, spevákov, divadelnými predstaveniami najmä z Nitry. Mesto malo vlastné rozhlasové vysielanie zavedené do každej domácnosti, tzv. rozhlasom po drôte. 

Z oblasti fotografovania návštevníkom porozprával pán Imrich Finta veľa technických zaujímavostí s ukážkou rôznych fotografií a niekoľkých starožitných fotoaparátov. Prvé zážitky z fotografovania mu priniesol starý československý fotoaparát z roku 1948.

Organizátor podujatia vytvoril pre návštevníkov prijemnú atmosféru spomienok na staré časy, ku ktorým patrilo aj malé pohostenie.  

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1029″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button