AktualityHistóriaPodujatia

Deň otvorených dverí v múzeu

poradna

Pri príležitosti Medzinárodného dňa Noc múzeí a galérií pripravila pobočka Ponitrianskeho múzea v Zlatých Moravciach v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v piatok 17. mája 2019 pre svojich návštevníkov Deň otvorených dverí s bohatým kultúrnym programom.  

Prehliadka múzea

Kultúrne podujatie začínalo prehliadkou okresného vlastivedného múzea založeného v Migazziovskom kaštieli roku 1896, v ktorom sa v súčasnosti nachádzajú reprezentačné  priestory MSKŠ. Lektorky múzea pani Viera Tomová a Mgr. Ivana Valkovičová sprevádzali návštevníkov od včasného rána zaujímavými oddeleniami kultúrneho dedičstva Požitavského regiónu so zbierkami zbraní, archeológie, paleontológie, hornín a minerálov. Pozornosť návštevníkov upútal nový exponát múzea, Veľkomoravský pamätný stĺp, ktorý symbolizuje 1111 rokov od zániku Veľkomoravskej ríše. V spoločenskovednej expozícii rôzne archeologické, historické, numizmatické, etnografické zbierky a vzácne umelecké predmety pochádzajúce z hradu Gýmeš. Súčasťou sprievodných akcií bola i expozícia výstavy Fľaše trpezlivosti. Výstavy sa zúčastnil aj jeden z jej autorov, výtvarníčka Katarína Ledényiová.

Stretnutie s rodinou Migazzi

Veľký záujem návštevníkov vzbudilo otvorenie podzemných priestorov kaštieľa, v ktorých organizátor podujatia pripravil aj tohto roku stretnutie sa rodinou Migazzi. K návštevníkom sa prihovoril sám gróf Viliam Migazzi (1830-1896), posledný potomok talianskeho šľachtického rodu. Tekovského župana herecky stvárnil regionálny historik Marián Tomajko. Gróf Viliam sa narodil v Bratislave v roku 1830. Bol tekovským županom, poslancom snemu, nositeľom rádu sv. Štefana, predsedom uhorského rybárskeho zväzu a zakladateľ sirotinca. Zomrel v Zlatých Moravciach v roku 1896. Jeho manželku Antóniu Migazzi (1838-1886) rodenú Marczibányi pochádzajúcu z Púchova, stvárnila Anna Hudecová. V Zlatých Moravciach bola zakladateľkou Červeného kríža, opatrovateľka chudobných a sirôt. Za humanitnú činnosť bola ocenená viedenským cisárom rádom Hviezdneho kríža. Predstavili sa aj Migazziho štyri dcéry v dobových historických kostýmoch. O svojom zaujímavom živote porozprávala najskôr najstaršia z dcér Irma (Klaudia Ivanovičová), manželka Imricha Erdödyho majiteľa hlohoveckého panstva a svetoznámych kúpeľov Piešťany. Druhá Migazziho dcéra Eugénia (Anna Kiššová) bola manželkou grófa Karola Forgácha a matkou posledného Forgácha vlastniaceho hrad Gýmeš. Vilma (Mária Šabová) sa vydala za grófa Huga Oberndorfa, ktorému patrili Kúpele Dudince. Najmladšia dcéra Antónia (Jana Hullová) uzavrela manželstvo s barónom Štefanom Ambrózym, ktorý dostal ako svadobný dar veľkostatok vo Vieske nad Žitavou.

Reštaurovanie múzejných predmetov

Organizátor podujatia pripravil pre návštevníkov Dňa otvorených dverí aj ukážku reštaurátorskej práce Mgr. Lívie Šumichrastovej, ktorá sa zaoberá renováciou zbierkových predmetov múzejnej a galerijnej hodnoty Ponitrianskeho múzea. 

Návšteva Národnej kultúrnej pamiatky Slovenska

K sprievodným akciám podujatia patrila i návšteva Národnej kultúrnej pamiatky Slovenska, pietny park s neorománskym mauzóleom rodiny Migazziovcov, v ktorom sa nachádza hrobka grófa Viliama Migazziho a manželky Antónie. Dominantou interiéru hrobky je oltár z bieleho mramoru s dvoma sargofágmi z čierneho rakúskeho mramoru, v ktorých odpočívajú poslední Migazziovci. Návštevníkov mauzólea sprevádzal Marián Tomajko.

Kultúrny program

V popoludňajších hodinách pokračovalo podujatie zaujímavým rozprávaním o rekonštrukčných prácach na hrade Hrušov občianskym združením Leustach pod vedením PhDr. Jozefa Blahu a jeho manželky Stanislavy. Súčasťou prezentácie nášho kultúrneho dedičstva bola výstava modelov Tríbečskych hradov od Imricha Fintu. Pre milovníkov folklóru a ľudových piesní organizátor pripravil vystúpenie Speváckej skupiny Zlatomoravčianka pod názvom „Spievaj, že si spievaj“. Vo večerných hodinách sa predstavilo Hudobné združenie MUSICANTICA SLOVACA z Nitry so spisovateľom a hudobníkom Robertom Žilíkom a jeho manželkou Máriou pri príležitosti 100. výročia smrti Gen. PhDr. Milana Rastislava Štefánika. Zaujímavé rozprávanie bolo obohatené množstvom historických materiálov a artefaktov z obdobia 1. svetovej vojny. Sprievodných akcií sa aj tohto roku zúčastnili žiaci okolitých škôl a široká kultúrna verejnosť.  

 Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1042″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button