AktualityPozvánky

Fľaše trpezlivosti

poradna

V priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach od 17. 5. – 28. 6. 2019 ponúkne výstava Fľaše trpezlivosti jedinečný pohľad na časť histórie z banského prostredia, remesiel, vinárstva, sakrálnej tematiky a pod. vloženej do sklenených fliaš.

Trpezlivosť je jedna zo žiaducich cností, ktorej výrazom je aj výroba fliaš trpezlivosti. Ich jedinečnosť a tajuplnosť spočívajúca v technickej náročnosti vkladania rôznych modelov do fľaše, fascinuje ľudstvo po stáročia. Na našom území sa ich výroba datuje do druhej tretiny 18. storočia. Medzi najvýznamnejšie patria modely baní, lodí, sakrálna tematika, ale vyskytujú sa aj iné motívy. Charakteristickým znakom je kompozícia ohraničená stenami sklenených fliaš, ktorú autor vytvára v jej vnútre cez hrdlo podľa vopred vymysleného plánu. Mestské múzeum v Zlatých Moravciach ponúka vo svojich priestoroch jedinečný a nezabudnuteľný pohľad na časť histórie z banského prostredia, remesiel, vinárstva, sakrálnej tematiky a pod. vloženej do sklenených fliaš. Ručne vyrobené figúrky z dreva doplnené mineralogickým materiálom zobrazujúce výjavy zo života a práce baníkov a iných motívovod autorov Silvie Habánikovej, Pavla Konečného a Kataríny Ledényiovej predstaví výstava Fľaše trpezlivosti, ktorá bude otvorená od 17. 5. – 28. 6. 2019. Výstavu pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani.

Mgr. Ľubica Packová – Zahradárová

 


obed

Súvisiace články

Komentár

  1. Dobrý den. Měl l bych dotaz jestli prodáváte Flašky trpělivosti? Jsem z hornické rodiny, a bohuzel uz poslední vyučeny havir v nasi rodině. Dělám sbírku hornickych veci a potřeb. Děkuji za odpověď. ZDAŘ BŮH ⚒️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button