AktualityZM blog

Symboly vo výtvarnej tvorbe Alice Remišovej

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Symboly priťahujú ľudstvo od nepamäti svojou fascinujúcou krásou. Ich nádherné tvary a farebnosť sa stávajú inšpiráciou pre mnohých výtvarných umelcov. 

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre otvorilo v nedeľu 7. júla 2019 pre milovníkov umenia zaujímavú výstavu obrazov magickej krásy symbolov a tvarov v tvorbe amatérskej výtvarníčky Alice Remišovej z Hosťoviec. Okrem vlastnej výtvarnej tvorby predstavuje vo svojich dielach námety z východnej mytológie. Patria k nim Tibetské mandaly, tajomné obrazy maľované akrylovou technikou s fascinujúcimi kruhmi energie. Óm, alebo aum, najposvätnejšia slabika v hinduizme, ktorá symbolizuje nekonečné brahma a celý vesmír. Jing a jang, dve navzájom  sa doplňujúce sily, ktoré sa nachádzajú v každej živej a neživej časti vesmíru. Nechýba ani stvárnený Keltský povrázok, prastarý symbol, ktorý nemá začiatok ani koniec a iné.

Autorkin výtvarný životopis 

Alica Remišová celý svoj pracovný život pôsobila ako učiteľka základnej školy, kde svoje umelecké cítenie odovzdávala žiakom na hodinách výtvarnej  výchovy. Počas svojej pedagogickej praxe sa pre nedostatok času venovala amatérskemu maľovaniu iba sporadicky. Aktívne tvoriť začala až po odchode do dôchodku, kedy sa predstavila prvou autorskou výstavou abstraktných výtvarných diel v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach pod názvom Akryl 2008. Takmer po siedmych rokoch prezentovala svoju výtvarnú tvorbu opäť v Zlatých Moravciach pod názvom Kvety. Inšpiráciu na túto tému nachádzala vo svojej rozkvitnutej záhrade. Vystavených bolo približne dvadsať obrazov namaľovaných akrylovou technikou.         Magická krása symbolov je autorkinou treťou výstavou výtvarnej tvorby v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktorá potrvá do 28. augusta 2019. 

Anton Kaiser

 

[ngg src=”galleries” ids=”1050″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button