Aktuality

Tajomstvo tureckého pamätníka v Ladiciach objasnené

poradna

Tlačová správa: 23.9.2019, Obec Ladice

V týchto dňoch uzrela svetlo sveta nová publikácia Tajomstvo historického pamätníka v Ladiciach. Jej autorom je regionálny historik prof. Imroch Točka. Vydavateľom je obec Ladice. Vydanie publikácie bolo podporené grantom Nitrianskeho samosprávneho kraja z fondu na podporu cestovného.

Autor prostredníctvom tejto publikácie zverejňuje výsledky svojho historického výskumu. Poodhaľuje tajomstvo vzniku a osudu historickej pamiatky, ktorá sa nachádza v poliach v tesnej blízkosti domov na juhozápadnom okraji obce Ladice (okres Zlaté Moravce).

✓ Pamätník súvisí s prepadnutím a zavraždením kanonika Nitrianskej kapituly
✓ Publikácia opisuje aj historický kontext z čias tureckých vojen v 17. storočí
✓ Rekonštrukcia pôvodnej podoby pamätníka
✓ Vizuálne pútavé spracovanie s množstvom ilustrácií a obrázkom

Starostka Mgr. Alžbeta Patayová vysvetľuje okolnosti vzniku tohto diela: „Na dolnomokraji našej obce, v poli a v tesnej blízkosti domov, sa nachádza zrúcanina historického objektu, ktorú my miestni, nazývame Turecký pamätník. Na jeho každodennú fyzickú prítomnosť sme si dávno zvykli. Hrávali sme sa v jeho blízkosti už ako deti. Jeho minulosť však bola pre nás vždy opradená istým rúškom tajomstva. Preto som s potešením prijala ponuku nitrianskeho regionálneho historika prof. Imricha Točku poodhaliť tajomstvo tohto historického objektu. Som nesmierne rada, že toto dielo už uzrelo svetlo sveta a že nám pomôže upriamiť záujem o  kultúrne dedičstvo, ktoré je súčasťou nášho regiónu.“

V predmetnej publikácii je vyobrazená aj rekonštrukcia pôvodnej podoby tohto pamätníka zo 17. storočia. Do publikácie časťou textu autorsky prispel aj popredný slovenský odborník v oblasti pamiatkového výskumu Ing. arch. Martin Bóna.

Autor v publikácii zosumarizoval výsledok historického výskumu, ktorému sa venoval počas posledných dvoch rokov. Postavenie tohto historického objektu priamo súvisí z tragickou udalosťou z čias expanzie Osmanskej ríše, ktorá sa odohrala krátko po bitke pri neďalekých Veľkých Vozokanoch v roku 1652. Oddiel osmanských bojovníkov vtedy v tesnej blízkosti obce Ladice prepadol sprievod kanonika Nitrianskej kapituly.

Prof. Točka vysvetľuje: Obec Ladice som v minulosti často navštevoval. Učarovala mi atmosféra tohto miesta s nádhernou panorámou južných výbežkov Tribečského pohoria s Gýmešským hradom. Okrem ruiny tohto stredovekého hradu ma zaujalo aj torzo historického pamätníka. Vo svojom bádateľskom úsilí som sa pokúsil objasniť tajomstvo tohto zaujímavého historického objektu. Z dochovaných písomných historických prameňov som zozbieral všetky dostupné informácie súvisiace s touto tragickou udalosťou. Bral som pri tom do úvahy aj dôležitý kontext so spoločenskou situáciou v Uhorsku v  polovici 17. storočia. To, či sa mi to podarilo, o tom musia rozhodnúť čitatelia.

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button