AktualityKultúraZM blog

Umelecká práca Lívie Šumichrastovej

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím a píšem…

Zachraňovanie poškodených historických predmetov a umeleckých diel pre zachovanie kultúrneho dedičstva ďalším generáciám je neoceniteľná práca majstra reštaurátora.   

Pri príležitosti celoslovenského podujatia Dní európskeho kultúrneho dedičstva usporiadalo Ponitrianske múzeum v Nitre dňa 4. septembra 2019 v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach otvorenie výstavy reštaurátorských prác Mgr. Lívie Šumichrastovej pod názvom Obnovené reštaurovaním. 

Výstava venovaná tvorivej práci autorky

Lívia Šumichrastová sa už od útleho detstva zaujímala o starožitnosti. V tejto záľube našla uplatnenie v Ponitrianskom múzeu, kde sa spočiatku venovala prevažne výtvarným prácam a tvorbe propagačných materiálov. Pod vedením prof. Jána Gazdíka vyštudovala reštaurovanie na SUPŠ v Bratislave a po ukončení štúdia na Výtvarnej katedre Konštantína Filozofa v Nitre sa od roku 2008 venuje reštaurovaniu polychrómových drevených plastík a obrazov na plátne a dreve. V Ponitrianskom múzeu už takmer tridsať rokov zachraňuje zbierkové predmety poznačené zubom času. Táto náročná práca si vyžaduje spoluprácu s odborníkmi pre zachovanie pôvodnej umeleckej a historickej hodnoty reštaurovaných predmetov. 

Ožívanie vzácnych historických diel 

„V múzeu sú uložené predmety umeleckej a historickej hodnoty. Získali, ale i získavajú sa zberom, kúpou, darom a pod. Častokrát sú nadobudnuté predmety znehodnotené zlým zaobchádzaním s nimi, neodbornou starostlivosťou či uskladnením v nevyhovujúcich podmienkach. O ich navrátenie do pôvodného stavu bez toho, aby sa znížila ich originálna podstata, sa stará reštaurátor,“ ako uviedla Manažérka pre marketing a styk s verejnosťou Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová.

Výstava zreštaurovaných historických zbierkových predmetov múzejnej a galerijnej hodnoty v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach je širokej kultúrnej verejnosti sprístupnená do konca mesiaca október.  

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1054″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button