AktualityKultúra

Varenie slivkového lekváru

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

K tradíciám a zvykom našich predkov, ktoré si pripomíname, patrí aj varenie slivkového lekváru. Na túto kedysi celospoločenskú udalosť na sklonku leta spojenú so zábavou, spevom a rozprávaním rôznych žartovných príbehov si pamätajú ešte naši starí rodičia.

V rámci výchovno-vzdelávacieho programu pre deti a žiakov regionálnych škôl otvorilo Mestské múzeum v Zlatých Moravciach na nádvorí Migazziovského kaštieľa v stredu 11. septembra 2019 piaty ročník Slivkobrania. Lektorka múzea Viera Tomová privítala na  kultúrnom podujatí žiakov zo ZŠ Robotnícka, deti z MŠ Žitavské nábrežie a pedagogických  pracovníkov. Riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Anton Števko porozprával veľa zaujímavostí z histórie varenia slivkového lekváru, ktoré sa ešte úplne nevytratilo z nášho života. 

Varenie lekváru v kotli 

Slivky sa najskôr striasali zo stromov do plachiet a iba zdravé dozreté plody zbierali a umývali. Vykôstkované slivky sa varili vo veľkom medenom kotli na miernom ohni za neustáleho miešania drevenou varechou. Aby lekvár neprihorel, striedali sa pri ňom všetci rodinní príslušníci. V minulosti nebolo nič chutnejšie ako lekvár z domácich sliviek, do ktorého sa nepridávala voda ani cukor. Okolo varenia bolo vždy veľa roboty ale aj veselo. Spievalo sa a zabávalo, veď dobre uvarený lekvár bolo treba variť takmer celý deň, až kým z naberačky neodkvapkávala tzv. brečka. Nakoniec sa lieval do hlinených, drevených alebo slamených nádob a prekrytý plátennou handrou obviazal motúzom. Takto uskladnený lekvár vydržal v komore dlho a gazdiné ním plnili buchty, slivkové koláče a veľmi chutný bol aj s chlebom.

Deti zažili veľa zábavy

Starú ľudovú tradíciu slivkobrania aj tohto roku oživilo Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre, MSKŠ v Zlatých Moravciach a Ssk Zlatomoravčianka. Ženská spevácka skupina pod vedením Vladimíra Rumanka pripravila pri varení lekváru príjemnú atmosféru zábavy so spevom a tancom. Organizátor podujatia Mesto Zlaté Moravce, Mestské múzeum v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre pripravil pre žiakov okrem varenia lekváru aj maľovanie sliviek na poháre, ktoré venoval žiakom na pamiatku ako spomienku na Slivkobranie v múzeu. V programe nechýbala ani ochutnávka lekváru s čerstvým chlebom, ktorú pripravili lektorky múzea Viera Tomová a Ivana Vlakovičová. 

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1053″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button