AktualityŠkoly

Svetový deň zdravej výživy na ZŠ Robotnícka

poradna

„Moja trieda to zje rýchlejšie ako Tvoja…“

16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca. Správna výživa sa významnou mierou podieľa na zdravotnom stave obyvateľstva, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení.
Každoročne si aj my na škole tento deň pripomíname. Tento rok sme pre našich žiakov pripravili zaujímavú aktivitu, ktorú sme nazvali: „Moja trieda to zje rýchlejšie ako Tvoja.“ Začali sme v jedálni školy so žiakmi I. stupňa. Zvedavé očká detí sledovali najskôr prezentáciu, plnú obrázkov veselého ovocia, zeleniny, ktoré deti spoznávali a pomenovávali. Nasledovali samozrejme aj ďalšie potraviny, ktoré sú súčasťou zdravej výživy človeka – ryby, mliečne výrobky, cereálie a pod.. Upozornili sme žiakov ale aj na nezdravé stravovanie v podobe sladkostí, čipsov a hamburgerov. Určite zábavnejšou časťou pre deti bola súťaž, ktorej cieľom bolo čo najrýchlejšie zjesť misku plnú ovocia a zeleniny.

Žiaci sa s radosťou pustili do jedenia, povzbudzovaní svojou triedou. Najrýchlejšie sa podarilo zjesť ovocie a zeleninu štvrtáčikom. Nasledovala pekná rozprávka o tom, ako Macko uško kupoval med. Detičky I. stupňa odchádzali z jedálne s úsmevom a s obrázkami ovocia a zeleniny na vyfarbovanie. Pokračovali sme v aktivite so žiakmi II. stupňa, ktorých prezentácia bola prispôsobená ich veku. Spomenuli sme potravinovú pyramídu, význam surovej stravy, zásady stravovania, ale aj rôzne mýty o jedle a poruchy tráviacej sústavy – anorexia, bulímia, hladovanie, obezita. Žiaci sa aktívne zapájali do prezentácie rôznymi otázkami alebo názormi na spomínané témy. Nasledovala súťaž, ktorú mali starší žiaci o niečo pikantnejšiu…pridali sme im totiž aj cibuľu, zázvor, cesnak, papriku. Najrýchlejšie sa podarilo zjesť „šalátik“, ochutený tiež orechmi, chia a ľanovými semienkami, ôsmakom.
Zábavnou formou sme si tak so žiakmi pripomenuli tento významný deň. Určite nechceme, aby sa zdravej výžive venovala pozornosť iba v jeden deň v roku. Aj preto žiaci dostali do tried plagátik o zdravej výžive, ktorý im každý deň pripomenie význam zdravia. To je to najcennejšie, čo máme. Pretože ako povedal Ludwig Börne: „Existuje tisíce nemocí, ale len jedno zdravie.“

 PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1062″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button