AktualityZM blog

Chcem poznať Váš názor – anketa k najdôležitejším bodom zastupiteľstva

poradna
Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii Cimmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

Dnes už môžeme povedať, že aj na Slovensku máme viaceré príklady zapojenia verejnosti do rozhodovania a plánovania samosprávy, napr. participatívny rozpočet.

Zároveň treba povedať, že situácia v našom meste je trochu iná. Samotná participácia
v našich podmienkach ešte nie je zakorenená, a to dokonca ani tam, kde s ňou už máme skúsenosti (vystúpenie občanov, petície, verejné zhromaždenia).

Prax zo zahraničia pritom jasne ukazuje, že zapojenie verejnosti do rozhodovania je omnoho výhodnejšie a lacnejšie, než ich upokojovanie počas realizácie projektu. 

Účasť verejnosti na rozhodovaní najčastejšie podmieňujú nasledovné vstupy:

  • prvým je aktivizácia ľudí cez konfrontačnú skúsenosť, príkladom je nedávny výrub stromu na vianočný stromček,
  • druhým je vytvorenie priestoru pre verejnosť prostredníctvom legislatívneho
    a inštitucionálneho rámca, ktorý ovplyvňuje samospráva, poslanci, úradníci (napr.
    možnosť vystúpiť v rozprave k bodu programu).

Verejné rozhodovanie je rozhodovanie s verejnými dôsledkami, preto si myslím, že ak majú ľudia znášať následky týchto rozhodnutí, mali by mat možnosť aspoň sčasti naň vplývať. Z tohto dôvodu som sa rozhodol zriadiť anketu, ktorej obsahom budú najpálčivejšie témy, o ktorých budeme na pôde mestského zastupiteľstva rozhodovať.

Prostredníctvom  hlasovania v ankete budete môcť vyjadriť svoj názor a ovplyvniť aj naše rozhodovanie, a zároveň tak budete lepšie informovaní o problematike, ktorá sa v meste prejednáva. 

Počas hlasovania v ankete môžete využiť aj komentáre a budem rád, keď aj takýmto spôsobom vyjadríte svoje názory na aktuálne témy prezentované prostredníctvom ankety. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button