AktualityPozvánky

MODELY LODÍ

poradna

Modely nezabudnuteľných lodí Santa Maria z roku 1492, Man O War z roku 1588, Mayflower z roku 1620, HMS Victory, Nuestra Seňora de Atocha a iných, predstaví výstava Modely lodí, ktorá bude otvorená od 2.1. – 14.2.2020 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1.

Miroslav Šabík pochádzal zo Zlatých Moraviec. Pracoval ako sústružník v Mochovciach a popri tom pôsobil ako vedúci modelárskych krúžkov na ZŠ Pribinova a v Dome pionierov v Zlatých Moravciach. Stavaniu modelov lodí za začal venovať počas pôsobenia na základnej škole. Už v tej dobe mu pomáhala pri výrobe plachiet, ktoré šila a vyšívala na ne znaky- erby jeho manželka. V období komunizmu neboli plastikové modely veľmi dostupné. Miroslav si ich sám kreslil podľa zahraničných časopisov a vyrábal ich z papiera, plastu a z rôzneho dostupného materiálu. Postavil množstvo modelov pretekárskych vozidiel, motocyklov, tankov, lietadiel, či diorám. Pri stavaní lodí si vybral väčšinou takú loď, o ktorej prečítal nejaký román, alebo cestopisnú knihu. Pred každou stavbou si ju najskôr namaľoval, aby vedel ako bude vyzerať. Aj keď zachované modely boli viac menej od výrobcov modelov, vždy na nich upravil veľmi veľa detailov, ktoré podľa neho nezodpovedali skutočnosti. 

Drevené modely vyrábal od základu sám a v podstate tak, ako v skutočnosti stavitelia lode stavali. Väčšina jeho zbierky bola žiaľ zničená pri požiari. Zachovali sa však plastikové modely plachetníc, z ktorých približne 30 modelov bude vystavených od 2.1. – 14.2.2020 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre na výstave Modely lodí. Nebude chýbať nezabudnuteľný model lode Man O War z roku 1588, Santa Maria z roku 1492, Mayflower z roku 1620, Wasa a Batavia z roku 1628, USS United States, Willingen, HMS Victory, Nuestra Seňora de Atocha, Golden Hind a iné.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button