AktualityZM blog

Pestrý program druhej adventnej nedele

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím a píšem…

Tradícia adventných nedieľ v Zlatých Moravciach prilákala svojim pestrým kultúrnym programom na druhú adventnú nedeľu nebývalé množstvo návštevníkov.

Vianočné trhy

Organizátor podujatia Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s MSKŠ po prvý raz obohatil tohtoročný program druhej adventnej nedele o Vianočné trhy s príchodom Mikuláša. V predvianočnom nákupnom zhone ponúkol návštevníkom potravinársky tovar a rôzne remeselnícke výrobky. Vo vlastnom predajnom stánku domácu kapustnicu, vianočný punč a keramické šálky s emblémom Zlatých Moraviec. Adventná nedeľa patrila aj žiakom základných škôl a ich umeleckým výrobkom z tvorivých dielní. 

Zapálenie druhej adventnej sviečky

Adventný veniec predstavuje symboliku Kristovho kríža alebo Božiu večnosť a jednotu, vetvičky ihličnanov zasa život. Kedysi dávno sa používali aj nevyzdobené slamené vence, ktoré odháňali zlých duchov a tým zabezpečovali do domu požehnanie. Podľa starých zvykov sviečku na adventnom venci zapaľovalo najstaršie dieťa rodiny. 

Druhú sviečku na adventnom venci zapálil viceprimátor mesta Zlatých Moraviec Marek Holub za asistencie detí zo základných škôl. 

Privítanie vzácnych hostí 

Moderátorka kultúrneho programu privítala primátora mesta Zlatých Moraviec Dušana Husára a vzácnych hostí z Národnej rady Slovenskej republiky. Poslankyňu NR SR Petru Krištúfkovú, poslanca NR SR Mariána Kéryho, poslanca NR SR Borisa Kollára a poslancov mesta Zlatých Moraviec. Primátor mesta vo svojom vystúpení poprial všetkým príjemný kultúrny zážitok, veď adventné nedele v našom meste sa stávajú predvianočnou tradíciou. Ako povedal, dnešná by mohla mať na podnet starostov okolitých obcí charitatívny charakter. Bol by som rád, keby sa nám podarilo tiež prispieť a výťažok z predaja adventného punču a keramických šálok venovať pozostalým obetí tragickej novembrovej havárie autobusu na rýchlostnej ceste R1.

 V kultúrnom programe sa predstavila Ss Zlatomoravčianka svojim krásnym spevom a poetickým vianočným vystúpením členiek súboru pod vedením Vladimíra Rumanka. V druhej časti programu sa predstavili aj talentované deti zo zlatomoraveckých základných škôl.

Mikuláš rozsvietil vianočný stromček

V podvečerných hodinách do mesta zavítal v konskom záprahu na parádnom koči Mikuláš a na námestí Andreja Hlinku rozsvietil vianočný stromček. Prišiel ako obvykle s plným košíkom darčekov v sprievode svojich symbolických spoločníkov anjela a  čerta. Deti Mikulášovi  zarecitovali pekné básničky, za ktoré dostali sladkú odmenu. Obľúbenému kultúrnemu podujatiu chýbala tá pravá zasnežená mikulášska atmosféra, z ktorej sa vedia najviac radovať deti. 

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1079″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button