AktualityZM blog

Tradičný Štefánský výstup na Veľký Inovec

poradna
Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii Cimmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

Pekné zimné počasie mnohých láka na potulky okolím. Aj my z Klubu slovenských turistov Zlaté Moravce sme vyrazili na  Štefánský výstup na Veľký Inovec.

Východiskový bod bol ako tradične od horárne Osná dolina, odkiaľ sme kráčali po žltej značke. Samotná trasa sa kľukatí cez bukovo – dubový les a je ako stvorená pre menej zdatných turistov, ktorí vyhľadávajú príjemné prechádzky s miernym stúpaním. Poniektorí  z turistického oddielu už výstup žltou značkou absolvovali, takže uprednostnili iné trasy, ktorých je na Veľký Inovec neúrekom.  

Tohtoročné počasie nám nepraje, prvé mrznúce krúpy dopadajú na vetrovky ale aj napriek tomu ideme odhodlane ďalej. Neprešlo ani 10 minút a začína husto pršať a k tomu ešte nadmorská výška, ktorá preveruje fyzičku. 

Desiatka turistov míňa posledné chatky a pomalým stúpaním vystupuje do Inoveckého sedla. Tu sa križuje niekoľko značiek: modrá, červená a želená. Červená pokračuje priamo na chatu odkiaľ už počuť veselú vravu. 

V krásnej tradícii štefanských výstupov budeme pokračovať. Nielen preto, že prechádzka po čerstvom vzduchu padne lepšie ako sedenie doma na gauči. Ale aj pre ten guláš, držkovú a priateľskú atmosféru, ktorú chata na Veľkom Inovci pre návštevníkov ponúka.  Po dlhšom občerstvení nás čaká zostup, ale to je už iná pesnička. Kolená dostávajú riadne zabrať. Hreje nás chuť guláša a slivovice. V rozhovoroch nám cesta ubehne rýchlejšie, než by sme čakali. 

Posledný tohtoročný výstup na Veľký Inovec je úspešne za nami. Určite sa sem v budúcom roku vrátime. 

[ngg src=”galleries” ids=”1082″ display=”basic_thumbnail”]
cof

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button