AktualitySamospráva

Dotácia na revitalizáciu Parku Janka Kráľa

poradna

Mesto Zlaté Moravce bolo úspešné so svojou žiadosťou o nenávratný finančný prostriedok na projekt revitalizácia Parku Janka Kráľa. Za získané peniaze dostane oddychová zóna z centra mesta vynovený vzhľad.

Dotáciu v sume 40-tisíc eur poskytol v rámci podpory regionálneho rozvoja Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. „Naším hlavným cieľom je znižovať regionálne rozdiely a zvyšovať kvalitu života obyvateľov na celom Slovensku,“ povedal podpredseda vlády SR Richard Raši, ktorý si bol Park Janka Kráľa začiatkom januára aj osobne pozrieť.

Celkové oprávnené výdavky projektu sú v hodnote takmer 50-tisíc eur. Väčšinu z tejto sumy pokryje získaná dotácia. Zvyšok uhradí mesto v rámci povinného spolufinancovania. Podľa vyjadrenia Júlie Bacigálovej, vedúcej Oddelenia investičnej výstavby a hospodárskej činnosti na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach, predmetný projekt rieši zjednotenie vstupnej časti parku, sadové úpravy a výmenu mobiliáru. Park tak dostane nové spevnené plochy s odvodnením chodníkov. Dôjde k obnove trávnika a v areáli bude vysadený živý plot. „Pri realizácií nedôjde k výrubu žiadnych stromov,“ poznamenala Bacigálová.

V súčasnosti sa v parku nachádza už značne poškodený a neestetický parkový mobiliár, ktorý zahŕňa lavičky a smetné nádoby. Podľa plánu dôjde k ich kompletnej výmene. „Dizajn lavičiek a košov musí zohľadniť celkový vzhľad parku, jeho polohu v pamiatkovej zóne a musí byť v súlade s odporúčaniami Krajského pamiatkového úradu v Nitre,“ uviedla Bacigálová. Lavičky budú podľa jej slov vybraté také, aby svojím vyhotovením nepôsobili nijako rušivo. Zároveň budú pevne ukotvené so zemou. Zabráni sa tak ich neželanému presúvaniu. V minulosti najmä mládež zvykla lavičky po parku svojvoľne premiestňovať.

Realizácia projektu je aktuálne vo svojej príprave. Presný termín začatia obnovných prác zatiaľ stanovený nie je.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button