AktualityPozvánky

JASKYNE V NAŠOM REGIÓNE

poradna

Unikátne a jedinečné prírodné útvary ukrývajúce sa v temnej a tajuplnej hĺbke jaskýň predstaví výstava Jaskyne v našom regióne, ktorá bude otvorená od 16.3. – 29.5.2020 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1.

Jaskyne sú prírodnými fenoménmi, ktoré ukrývajú v svojich hlbinách jedinečné útvary kvapľovej výzdoby, vodou vypreparované skalné tvary, podzemné siene akaňony i priezračné jazerá. Napriek stálej nízkej teplote ich obývajú nielen netopiere, ale i rôzne drobné živočíchy. Ich správu, ochranu a starostlivosť zabezpečuje Správa slovenských jaskýň. Nové jaskyne, alebo ich časti objavujú najmä členovia Slovenskej speleologickej spoločnosti. Na území Slovenska je známych vyše 7100 jaskýň, ktoré sa nachádzajú prevažne v oblasti Tatier. Výstava Jaskyne vnašom regióne, ktorá bude otvorená od 16.3. – 25.9.2020 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1 predstaví prostredníctvom mapy aké klenoty tohto druhu ukrýva pohorie Tríbeč. Súčasťou budú fotografie a popis najvýznamnejších jaskýň s vyznačenou polohou, ale i všeobecné informácie o speleológii, osobnostiach, súčasnom stave výskumu a o Speleoklube Tribeč. Nebudú chýbať ani trojrozmerné exponáty ako osobný výstroj jaskyniara, lezecké pomôcky, pomôcky na mapovanie, dokumentáciu, kopanie atransport materiálu. Výstavu doplní speleologická literatúra.

Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button