AktualitySamospráva

Mesto buduje prírodné retenčné opatrenia, ktoré budú chrániť cintorín pred prívalovou vodou

poradna

Aby sa v budúcnosti už neopakovala situácia, pri ktorej došlo k zaplaveniu zlatomoraveckého mestského cintorína, samospráva sa rozhodla vybudovať prírodné retenčné opatrenia. Ide o systém rigol – žľabov, ktoré budú odvádzať vodu do kanalizácie.

Práce na budovaní prírodných retenčných opatrení začali 16. júna 2020 a ukončené by mali byť v najbližších dňoch. Systém bude umiestnený za cintorínom na pozemku mesta. Jeho účelom bude chrániť posledné miesto odpočinku Zlatomoravčanov pred prívalovou vodou.

Rigoly budú pravidelne čistené, aby nedošlo k ich zaneseniu a upchatiu. V prípade, že by sa v budúcnosti ukázalo, že ide o nedostatočné riešenie, mesto má v pláne systém doplniť o menšie hrádze, ktoré by bránili prieniku väčšej vody.

Radnica začala pripravovať vodozádržný projekt pri cintoríne hneď po prvej júnovej nedeli, kedy náš región postihla silná prietrž mračien. Realizátorom projektu je spoločnosť ViOn a.s., ktorá ho vykonáva v rámci rozšírenia mestského cintorína. Samospráva by tak za retenčné opatrenia nemala platiť nič navyše.

Mestský cintorín v Zlatých Moravciach sa rozširuje o približne 2 000 m², na ktorých by sa malo nachádzať až 461 nových hrobových miest. Rozšírenie sa uskutočňuje na dve etapy. Budovanie prvej bolo ukončené v závere roka 2019. Mesto za ňu zaplatilo 88 700 eur. Celý projekt rozšírenia cintorína by mal zlatomoraveckú samosprávu vyjsť na sumu 176 400 eur. Druhá – posledná etapa sa bude pravdepodobne realizovať v tomto roku, podľa finančných možností mesta.  

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Komentár

  1. v zapisnic (08.03.2017)i: do projektu nebol zakresleny lebo by ubral 1m cudzeho pozemku. Ako ok tak radsej o 1m mensi cintorin s rigolom, ako bez neho. No ked si mesto povedalo ze radsej bez rigolu a o 1m viac miesta na hroby – ok, nech si to zodpovie zodpovedny – pripomienky su zapisane. ALE TERAZ prvy odstavec tohoto clanku pise “Systém bude umiestnený za cintorínom na pozemku mesta.” WTF?! Tak teda mame velky cintorin az po sukromny cudzi pozemok bez rigolu, alebo mame maly cintorin bez rigolu a rigol sa v pohode teraz dodatocne zmesti na pozemok mesta?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button