AktualitySamospráva

Samospráva si podáva žiadosť o dotáciu na opravu dvoch bytoviek z „prvomájky“

poradna

Mesto Zlaté Moravce sa uchádza o dotáciu z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky z Operačného programu Ľudské zdroje vo výške viac ako dva milióny eur. Ak bude žiadosť schválená, za získané peniaze sa zrekonštruujú dva bytové domy na Ulici 1. mája, ktoré sú vo vlastníctve mesta.

V oboch bytovkách sa nachádzajú nájomné byty prevažne obyvateľov patriacim k marginalizovanej rómskej komunite. Podmienka pre získanie dotácie bola, aby minimálne 30 percent nájomníkov pochádzalo z tejto komunity.

O návrhu na podanie žiadosti rozhodli mestskí poslanci na 12. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach. „Som rád, že sa zapájame do tejto výzvy. Viem, že niektorí Zlatomoravčania to vnímajú negatívne. Berú to tak, že chceme opravovať Rómom byty. Treba si ale uvedomiť, že ide o náš mestský majetok, ktorý postupne chátra. Máme jedinečnú príležitosť opraviť ho z peňazí Európskej únie. Pokiaľ by sme to nevyužili, skôr či neskôr by sme boli nútení tie bytovky opraviť z našich vlastných peňazí, čo by bolo finančne veľmi náročné. Ide tu v podstate o tykajúcu bombu, ktorú teraz môžeme včas zastaviť. Taktiež po oprave budeme mať možnosť sa definitívne vysporiadať s nájomníkmi – neplatičmi,“ vyjadril sa primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár.

Ak bude mesto so svojou žiadosťou úspešné, môže získať nenávratný finančný príspevok v objeme až 2 375 000 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu sú 2 500 000 eur. Rozdiel vo výške 125 000 eur by doplatila samospráva zo svojho rozpočtu v rámci povinného spolufinancovania.

„Rekonštrukcia bude spočívať v realizácií opatrení na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností konštrukcií napr. obnova obvodového plášťa, oprava a výmena strešného plášťa vrátane strešnej krytiny, oprava a výmena výplňových otvorových konštrukcií,“ informuje magistrát.

Tvrdé podmienky pre nájomníkov

V prípade, že sa oprava zrealizuje, mesto Zlaté Moravce má v pláne po jej vykonaní zaviesť nové a prísne pravidlá pre nájomcov, ktoré majú zabezpečiť vylúčenie neprispôsobivých osôb z týchto bytoviek. Neplatiči budú vysťahovaní, zavedú sa nové zmluvy o nájme do notárskej zápisnice, čím sa chce mesto vyhnúť zdĺhavému súdnemu konaniu v prípadoch vysťahovania nájomníkov; podlžnosti nájomníkov voči mestu budú zakázané; nájomník, ktorý podpíše zmluvu o nájme, bude musieť preukázať pracovný pomer; doba nájmu bude skrátená na dobu 1 roka a zavedie sa zákaz ďalšieho prenájmu zo strany nájomníkov. Taktiež sa vytvorí funkcia asistent bývania (domovník), ktorý bude pravidelne navštevovať a kontrolovať nájomníkov, či nedochádza z ich strany k poškodzovaniu bytov. Ak sa zistí, že niekto svoj byt poškodzuje, domovník dá návrh na vysťahovanie takýchto osôb z bytu preč do iného – nerekonštruovaného bytu. Rovnako bude kontrolovať počet členov domácnosti, ktorý musí sedieť so zoznamom mesta.

Celý tento plán sa zrealizuje len v prípade, ak Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky schváli žiadosť mesta o dotáciu, čo by sme sa mali dozvedieť v najbližších mesiacoch.

Dva bytové domy na Ulici 1 mája majú dokopy 36 bytových jednotiek. Obe bytovky boli postavené začiatkom 60. rokov 20. storočia. Doposiaľ boli na nich vykonané len menšie rekonštrukčné práce. V súčasnosti sa nachádzajú v dezolátnom stave, čo podľa odborníkov z väčšej časti spôsobil najmä čas a nie nájomníci.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Komentár

  1. z tohoto mesta prec
    nic sa tu neurobilo
    znicena nemocnica,starobinec z nej
    podporuju sa nepopravitelni
    slusny pracujuci clovek dostane kedy co?!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button