AktualityŠkoly

Minister školstva oznámil: Na nový školský rok sme pripravení

poradna

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nechce z dôvodu šírenia koronavírusu zatvárať školy celoplošne. Preto vytvorilo manuál, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky od materských až po vysoké školy po dobu trvania pandémie. Jednotlivé fázy predstavil na utorkovej tlačovej konferencii šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či pedagóga. Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola podozrivého žiaka alebo zamestnanca. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga. Všetky opatrenia majú smerovať k implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR založené na princípe ROR – rúško, odstup, ruky.

„Školy v zelenej fáze budú fungovať v štandardnom režime. Tie, v ktorých sa objaví podozrenie, budú musieť dodržiavať prísnejšie hygienické opatrenia. Žiaci zo škôl s červeným označením sa budú vzdelávať dištančne,“ vysvetlil minister školstva.

Rúška na školách

V MŠ nie sú deti povinné nosiť rúška. Na prvom stupni ZŠ sú rúška odporúčané, na druhom stupni ZŠ, na SŠ a VŠ budú rúška povinné do 15. septembra.  Študenti vysokej školy nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch školy. Rodičia pri prvom príchode do školy odovzdajú vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa aj zdravotný dotazník. 

Školský rok 2020/2021 sa začína 2.septembra 2020. Dochádzka na vyučovanie je pre žiakov povinná.

Ministerstvo školstva zverejní pokyny pre školy na svojom webovom sídle www.minedu.sk, na stránke Štátneho pedagogického ústavu www.statpedu.sk i na portáli Učíme na diaľku www.ucimenadialku.sk.

zdroj: minedu.sk

Manuál opatrení pre školy a školské zariadenia


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button